Top 5 poduri celebre din lume pe care trebuie sa treci macar o data-n viata

1
De Irina Constantin
21 mai 2019

Nu toate podurile sunt doar simple punti de legatura intre doua locuri. Unele dintre ele sunt considerate adevarate opere de arta si sunt vizitate de milioane de turisti in fiecare an. Iata 5 poduri celebre din lume pe care trebuie sa treci macar o data-n viata!

Desi, in zilele noastre, privim podurile ca pe niste constructii normale, istoria lor se intinde foarte departe. Primele poduri dateaza inca din antichitate, cand erau construite din trunchiuri de copaci, pamant si pietre.

Cel mai vechi pod din lume care inca exista. Este Arkadiko, o punte din piatra construita in regiunea Argolis a Greciei. Acesta dateaza din anii 1300 si inca este folosit de localnici.

De atunci si pana in prezent, s-au construit mii de poduri celebre, care uimesc prin tehnologia avansata si designul inedit.

Iata 5 poduri celebre din lume pe care trebuie sa pasesti macar o data!

1. Golden Bridge – Vietnam

Acesta este, probabil, cel mai interesant si misterios pod din lume. „Podul de aur” se afla undeva in Vietnam, langa Da Nang, deasupra dealurilor Ba Na.

Golden Bridge este situat la 1,400 metri deasupra nivelului marii si are o lungime de 150 metri. Marginile podului sunt decorate cu flori mov si balustrade aurii, insa elementul cheie este altul. Podul pare sustinut de doua maini uriase.

Intreaga constructie a fost ridicata intr-un an de zile si aduce in Vietnam mii de turisti din toata lumea.

2. Tower Bridge – Londra, UK

Din seria „poduri celebre” nu are cum sa lipseasca unul dintre cele 33 de poduri care traverseaza Tamisa. Tower Bridge este cel care se diferentiaza cel mai mult, cu cele doua turnuri impresionante si balustradele turcoaz.

Acesta a fost ridicat din necesitate, in contextul in care comertul se dezvolta din plin la mijlocul secolului 19. Pentru a alege un design de pod, a avut loc o competitie, iar castigatorul a fost ales dupa 7 ani de dezbateri.

7 Locuri de neuitat din Londra pe care ar fi bine sa nu le ratezi in timpul vacantei

3. Golden Gate Bridge – San Francisco, SUA

Iconicul Golden Gate este cel mai fotografiat pod din lume. Mii de turisti viziteaza anual San Francisco pentru a vedea aceasta minune arhitecturala.

Golden Gate Bridge a fost construit in 1937 si este considerat una dintre minunile lumii moderne.

La inceput, voci avizate din domeniul arhitecturii spuneau ca podul nu va putea fi construit, date fiind vanturile puternice si ceata permanenta din zona.

Cu toate acestea, podul este si astazi functional si poate fi traversat cu masina, pe jos sau pe bicicleta.

4. Rialto – Venetia, Italia

Rialto este cel mai vechi pod din zona Marelui Canal si una dintre cele mai frumoase si romantice constructii.

5 Destinatii romantice in Europa: unde puteti merge in cuplu pentru o vacanta de neuitat

Cand Antonio da Ponte a propus acest design, ingineria sa a fost considerata atat de absurda, incat colegii sai au ras de el si i-au spus ca podul va cadea in curand.

Acest lucru se intampla in 1591. Rialto este inca in picioare si arata la fel de fabulos.

5. Viaductul Millau – Franta

Acest pod se intinde pe valea raului Tarn si a fost construit ca solutie pentru traficul infernal dintre Franta si Spania.

14 destinatii favorite de vacanta ale Ducesei Meghan Markle

Este cel mai inalt pod din lume, iar constructiile au inceput in 2001, finalizandu-se trei ani mai tarziu. Cel mai inalt punct de pe Millau este cu 19 metri mai sus decat Turnul Eiffel.

Viaductul a fost proiectat de doi mari arhitecti: Michel Virlogeux, creatorul podului Pont de Normandie, si Norman Foster, castigatorul premiului Pritzker, un fel de Nobel al arhitecturii.

Foto: Instagram@franziskanzarenus