10 trucuri pentru jeansi: cum ii speli, cum ii porti si cum ii impaturesti

1
De Flavia Parpala
5 oct. 2018

O pereche de jeansi poate fi o investitie destul de serioasa, in functie de brandul pe care l-ai ales. In aceleasi timp, daca te-ai indragostit de o pereche, indiferent de cat de accesibila e aceasta, vrei sa tina cat mai mult. Cu toate astea, regulile ce tin de denim sunt destul de vagi. Sa ii speli, sa nu ii speli deloc, la masina sau de mana? Poti deveni repede confuza.

Pentru a veni in ajutorul tau, am facut o lista cu 10 trucuri pentru jeansi care sa te ajute sa iti mentii perechea preferata in cea mi buna stare cat mai mult timp.

1. Fanii adevarati ai jeansilor stiu ca denimului pur (cel care nu este prespalat sau care nu contine elastan) ii ia pana la 6 luni ca sa ajunga la forma perfecta. De ce? Pentru ca jeansii chiar iau forma corpului tau , iar cand sunt spalati acestia isi pierd din „atributii”. Crezi ca poti rezista sase luni fara sa-ti speli perechea preferata? Noi nu prea…

2. Majoritatea modelelor de jeansi de azi sunt destul de prelucrati, decolorati sau rupti, iar acest tip poate fi spalat mai des, dar doar cand este nevoie. Spala-i atunci cand sunt patati sau incep sa se lase.

3. Intre spalari, pentru a evita mirosuri nedorite, ii poti pune intr-o punga, in frigider, pentru doua zile (da, chiar functioneaza) sau ii poti agata in baie atunci cand fac dus , iar aburul ii va reimprospata.

4. Pentru a evita decolorarea, spala jeansii pe dos, in apa rece, pe programul pentru haine delicate sau de mana. Daca, in schimb, iti doresti ca denimul sa se decoloreze putin, spala-i o singura data in apa calda.

5. Adauga jumatate de cana de otet, la final, pentru a pastra culoarea intensa a blugilor tai.

6. Usuca jeansii natural si nu la masina. Atarna-i cu susul in jos cand ii agati la uscat.

7. Cum ii impaturesti ca un expert? Intinde-i pe o suprafata plana, impatureste-i pe jumatate, incepand din stanga catre dreapta. Apuca cracul pantalonului si impatureste-i inca o data, astfel incat cusatura de jos sa ajunga la cea din talie. Impatureste-i inca o data in jumatate si gata!

8. Acest material are nevoie sa respire, asa ca nu ii depozita prea inghesuiti unii peste altii.

9. Inainte sa ii duci la scurtat la un croitor, spala-i de doua ori. Jeansii tind sa intre putin la apa.

10. Atunci cand vezi o pata, nu freca insistent, pentru ca vei deteriora fibrele. Foloseste un produs special pentru pete.

Foto: Lili Aldridge pentru Levi’s