5 momente critice din istoria modei: Cum au suferit femeile pentru lookul perfect

1
De Andreea Leta
4 oct. 2018

In ultimii ani s-a vorbit extrem de mult despre frumusetea fara filtru, exact asa cum este ea, definita, de fapt, de micile imperfectiuni, insa nu trebuie sa uitam ca pana acum am fost bombardate cu standarde estetice imposibile.

Se vorbeste foarte mult despre influenta Hollywoodului, insa nu trebuie sa ignoram faptul ca obsesia femeilor pentru perfectiune nu este una a istoriei recenta. Iata 5 dintre sacrificiile pe care doamnele le-au facut de-a lungul istoriei pentru lookul perfect.

In Evul Mediu, femeia perfecta era reprezentata de nimfeta, adica de o fetiscana de aproximativ 15-16 ani, lipsita de orice artificiu sau ponegrire a trupului, astfel incat, la 25 de ani, era deja considerata o vrajitoare urata, intruchipare a pacatului si corespondenta Satanei pe pamant. Cat despre Renastere, femeia ideala poseda 3 lucruri albe (pielea, dintii, mainile), 3 lucruri negre (ochii, sprancenele, genele) si 3 lucruri rosii (buzele, obrajii, unghiile). Pentru a pastra cat mai mult aceste aspecte, femeile au depus eforturi considerabile, ajungand la adevarate acte de automutilare sau la a-si pune in pericol viata.

Talpa nu trebuie sa depaseasca 10cm

Masura medie la picior in cazul femeilor este de 37, adica o talpa de aproximatic 23cm. Imagineaza-ti prin cate trebuia sa treaca o femeie pentru a corespunde standardelor de frumusete din perioada Dinastiei Song. Incaltaminte speciala din lemn, infasurarea labei piciorului in fese cat mai dure, pentru a modifica anatomia piciotului, sau baile lungi in gheata sunt doar cateva dintre metodele prin care femeile incercau sa isi stopeze cresterea talpii. Modificari ale structurii anatomice, paloarea pielii prin boli reale, anorexie si un aspect messy – in ce secol ti-ar fi placut sa traiesti?

Talia femeii nu trebuia sa depaseasca circumferinta gulerului barbatului

Trupul atletic al barbatilor a fost venerat si daruit eternitatii de cei mai de seama sculptori ai Antichitatii sau ai Renasterii. Insa acum cateva secole te-ai fi gandit de doua ori inainte sa iti alegi un partener cu o silueta zvelta, pentru ca circumferinta taliei tale nu trebuia sa o depaseasca pe cea a gulerului partenerului tau. Solutia? Corsetul, desigur. Admiram o talie fina, ca de viepse, insa aceasta piesa a provocat nu doar dureri infernale, ci chiar decesul a mii de femei. Purtat pe termen lung, corsetul era principala cauza a hemoragiilor interne, lesinurilor sau starilor de rau, agravate si de igiena precara a secolelor trecute.

Frumoase precum umbrele

In secolul al 18-lea a existat o tendinta care dicta liniile unei imagini usor sinistre. Idealul feminin nu mai era acum reprezentat de trupurile voluptoase, de obrajii rumeni si de privirile vioaie, ci era caracterizat de o continua stare letargica, piele cat mai palida, ochii ascunsi de cearcane, osatura proeminenta si privirea pierduta, ca intr-un lesin. Frumusetile fizice au fost adorate de romanticii gotici, care gaseau in dimensiunea luciferica a omului cea mai bogata sursa de inspiratie, dublata de o imagine bolnava, care sa le alimenteze imaginatia. Clasa aristocrata era cea mai ambitioasa atunci cand venea vorba de imaginea fragila, initiatoarea curentului fiind Printesa Belgiojoso, muza lui Alfred de Musset.

Epoca bronzului… excesiv

Nu trebuie sa ne intoarcem foarte mult in istorie pentru a observa ca femeile au avut tendinta de a merge pana in panzele albe pentru imaginea perfecta. Perioada ’90-2000 ar mai putea fi numita si Epoca bronzului excesiv. Mersul la solar a devenit atat de popular, incat multe doamne au pornit intr-un fel de competitie cu soarele. Altfel nu se explica nuantele oranj ale pielii, multiplele arsuri si aspectul carbonizat, purtat in contrast cu buclele blonde, cat mai bogate, si cu nuantele cat mai stridente ale hainelor. Dincolo de aspect, solarul este, folosit corect, un aliat al frumusetii, dar un mare dusman al sanatatii pe termen lung. Razele UVB produc modificari in structura ADN-ului din piele, ducand la cancer. Nici alunitele nu ar fi fost de ignorat in problema solarului.

Heroin & Boho Chic

Tot in anii 2000, Kate Moss a initiat moda Heroin Chic, continuata, intr-o maniera la fel de boema, de cateva persoane publice din SUA sub denumirea Boho Chic. In esenta, este vorba despre acelasi lucru: o silueta cat mai fina, obtinuta prin infometare sau prin consumul excesiv de substante. Rezultatul? Aspectul firav, messy, o delicatete fortata, obtinuta prin dimensiune, nu prin atitudine. Beneficiul? Orice piesa vestimentara i se potrivea unei astfel de siluete. Iar daca mama iti spunea ’’Bluza asta sta pe tine ca pe gard’’, nici ca putea sa te faca mai fericita.

Foto: Shutterstock.com