“Rochia camasa nu ar trebui sa lipseasca din garderoba niciunei femei. Este comoda si practica, si daca ai grija de ea, o poti transmite si copiilor tai!”- Ludmila Corlateanu, designer

1
De Gavrila Alina
6 feb. 2022

Ludmila Corlateanu este designer si a absolvit scoala de moda Instituto Marangoni Milano. De cand se stie a avut o pasiune pentru rochii si mai ales pentru moda anilor ’50.

A conceput un brand cu rochii care te poarta in timp si care sunt realizate exclusiv din fibre naturale: bumbac sau in. Isi doreste ca fiecare rochie sa ramana un obiect apreciat si purtat cu drag. Ludmila a dezvaluit povestea din spatele brandului Milla Milla.

Cand si cum a inceput povestea brandului Milla Milla?

Brandul Milla Milla a fost creat in 2016 pentru o colaborare cu un showroom din Milano. La acea vreme eu aveam un brand de rochii de seara “Ludmila Corlateanu” care era conceput pentru piata Orientului Mijlociu. Fondatorul showroom-ului de la Milano mi-a propus sa incepem o colaborare pentru care sa creez un linie cu tinute de zi pentru a fi distribuit in toata lumea. In 2020 din cauza pandemiei si a problemelor cauzate de ea, colaborarea noastra a incetat, iar eu am inceput sa vand Milla Milla direct catre consumator de pe magazinul meu online. Tot in 2020 am schimbat stilistica brandului, adresandu-ma pietei interne a trebuit sa modific si produsul cu ceva usor de inteles si de purtat.

De unde pasiunea pentru moda si mai ales pentru moda anilor ‘50?

Mereu mi-au placut rochiile cu accent pe talie. De multi ani colectionam carti de tipare din anii ‘50 ca sa inteleg cum se obtinea confortul acelor rochii, si cam de la inceput foloseam in tiparele mele gaselnite din aceste carti.

Din punct de vedere vizual, creierul nostru percepe feminitatea unei siluete atunci cand este prezenta o talie mica. Acest efect poti sa-l obtii atunci cand maresti volumul unei fuste, pentru ca putine din noi avem acel 90-60-90.

Carui tip de femeie va adresati?

Ma adresez femeii tinere, cu job si copii, care tine la sanatatea ei fizica si mentala, care este in cautarea sinelui, si care are o nostalgie pentru bunica ei, care in amintiri era in tineretea ei o doamna blanda si frumoasa, desi nu avea multe resurse la dispozitie.

Ce presupune crearea unei rochii si cat timp dureaza realizarea ei?

Acum ca am trecut la alt ciclu si ritm de creatie si productie, care este unul diferit fata de cel en-gros, am capatat o libertate in aplicarea ideilor. Nu mai muncesc contra cronomentru, si de aceea am timp sa las sa se nasca idei. Poate fi o luna, dar pot fi si 12 luni.

Ce materiale folositi in realizarea rochiilor si de unde le achizitionati?

Pentru rochiile de zi folosesc exclusiv fibre naturale: bumbac sau in. Sunt fibre prietenoase cu pielea, sunt rezistente si prietenoase cu corpul nostru. Tesaturile le cumpar direct de la producatorii din Spania, Grecia, Franta, Italia, Portugalia, cu care am o colaborare de peste 10 ani.

Care a fost cel mai vandut produs in anul 2021?

In 2021 cel mai bine s-au vandut rochiie de in cu guler Peter Pan, care te duceau cu gandul la rochiile noastre din copilarie.

Cate colectii lansati pe an?

Nu imi propun un numar, las lucrurile sa creasca organic. Am grija sa am rochii si pentru primavara, si vara, si pentru nunti. Nu vreau sa fac exces, tocmai de aceea merg in continuare cu serii limitate, pe care nu le repet nici chiar daca am cereri. Imi doresc ca fiecare rochie sa ramana un obiect apreciat si purtat cu drag.

Ce model de rochie credeti ca nu ar trebui nu lipseasca din garderoba unei femei?

Rochia camasa. Este pe cat de simpla pe atat de variata. Se potriveste pentru foarte multe ocazii, poate fi si casual, si smart. Este comoda si practica, si daca ai grija de ea, o poti transmite si copiilor tai.

Ce preferati: haute-couture sau pret-a-porter? De ce?

Pret-a-porter. Ii admir mult pe cei care fac couture, sau sur measure. Eu nu am talentul si rabdarea necesara. Eu ma pricep la lucruri simple, cotidiene.

Designer preferat?

Dior

Cum contribuiti la o industrie responsabila a modei si ma refer aici la selectarea si utilizarea materialelor?

Pe vremea cand aveam atelier, produceam foarte multe deseuri textile. Ma durea sufletul, pentru ca erau bani si resurse aruncate. Eram foarte stresata cu prea multe colectii ca sa pot sa fac ceva in aceasta privinta.

Acum am mai mult timp. De aceea fiecare model il gandesc in asa fel incat sa aiba croiul cat mai avantajos. Analizam fiecare detaliu cu constructorul de tipare cu care colaborez, vedem unde putem taia si rearanja fara ca sa sacrificam modelul, si sa na iasa cel mai mic procent de pierderi de material.

Care este deviza brandului Milla Milla?

#wewillweardresses

Unde va gasesc iubitoarele de frumos?

Ma gasesc intr-un singul loc online, pe https://www.millamilla.shop/