Ce sunt petele pigmentare si cum putem scapa de ele?

1
De Gavrila Alina
22 feb. 2022

Petele pigmentare sunt rezultatul unui proces fiziologic numit melanogeneza care, din diferite motive, poate determina o distributie neuniforma a melaninei, substanta produsa de celulele pielii – denumite si melanocite – aspect ce conduce la formarea petelor.

Melanina este formata dintr-un aminoacid – tirosina, prin actiunea unei enzime – tirozinaza. Formarea melaninei creste raspunsul la factorii externi precum expunerea la razele ultraviolete, deoarece acest pigment de culoare maro serveste in a proteja pielea de daunele provocate de radiatiile solare.

In conditii normale, procesul de reinnoire a pielii face ca pielea care s-a patat din varii motive sa isi recapete culoarea naturala o data ce stimulul care a provocat excesul de melanina a disparut. Uneori insa din motive necunoscute, producerea de melanina se face in exces, in continuare iar pielea nu mai este capabila sa revina la starea initiala: petele s-au format deja.

Printre modificarile de melanogeneza se pot distinge:

1. Melasma
2. Lentigo

Melasma se manifesta in general la nivelul fetei prin pete de culoare maro-gri. Ea poate fi cauzata de medicamente cum ar fi pilula contraceptiva, hormonii produsi in timpul sarcinii (cloasma) sau menopauzei sau in timpul disfunctiei hormonale ale glandelor suprarenale, o alta cauza poate fi identificata in substantele chimice din parfumuri.

Lentigo senil, asa cum sugereaza si numele, sunt specifice varstei si, in principal, sunt cauza hiperpigmentarii stratului cornos. Aceasta hiperpigmentare este legata de expunerea prelungita la razele ultraviolete ale soarelui sau in cabina de bronzat. Lentigo senil apare in zonele expuse la soare: fata. Maini iar petele sunt de culoare maronie, izolate si au forma rotunda.

Care sunt caile de atac impotriva pigmentarilor?

In unele situatii petele pot regresa spontan iar in altele trebuie recurs la tratamente cosmetice de albire. Acestea actioneaza pe doua fronturi: sporesc schimburile celulare (gratie substantelor de netezire) sau de blocare si, respective, blocheaza enzima tirozinaza care produce melanina.

Substantele cu actiune restructuranta (de exemplu, alfa-hidroxi acizi, retinoizi), sunt  in grad sa ajute schimburile celulare ale pielii cu pete pigmentare favorizand eliminarea celulelor deja hiperpigmentate facand mai uniforma culoarea si suprafata pielii.

Prin procesul de reinnoire celulara determinat aceste subtantimpiedica introducerea melaninei de catre melanocite in celulele adiacente. Substantele care actioneaza prin blocarea enzimei tirozinazei sunt, probabil, cele mai eficiente, prototipul fiind hidrochinona, un agent de albire folosit in procente controlate  deoarece altfel (intr-un procent mare devine toxic). 

Arbutina, acodul kojic, vitamina C, acidul azelaic sunt, in prezent,  substantele de albire a pielii cele mai des intalnite in compozitia produselor cosmetice depigmentante.”, dr. Raluca Harnagea, medic specialist dermatologie in cadrul Clinicii R1 Aesthetic.

Arbutina – este o subtanta naturala obtinuta prin extractia din samburi de struguri, similar hidrochinonei  dar mai putin iritanta si sensibilizanta ca aceasta. 

Aceasta se gaseste in concentratii care variaza intre 1% si 10%.

Acidul kojic – este o subtanta a carei activitate depigmentanta este foarte frecvent utilizata intr-o concentratie cuprinsa intre 1 si 3% – caz in care nu este toxic si nici iritant. 

Acidul azelaic – este produs in mod natural de o ciuperca responsabila si de producerea unei patologii cutanate care se manifesta prin aparitia unor pete de culoare alba pe piele (Pytiriasis Versicolor), mecanismul sau de actiune fiind unul dublu (inhiba tirozinaza si este si antioxidant)  si bine tolerat cutanat.

Exista anumite studii care indica combinatii de diferite substante functionale care s-au dovedit a fi eficiente in tratarea pigmentarilor: acidul lipoic, acidul ascorbic, glucozamina,  etc. care nu sunt intr-atat de depigmentante ele insele dar au un bun potential si o eficacitate sporita atunci cand sunt combinate cu altele.

Sunt in studiu in acest moment alte componente ale unor derivati de origine vegetala precum si corticosteroizi si tretinoina cu aplicatie localainsa uzul acestora este restrictive si limitat din punct de vedere al competentelor (doar dermatologul este in masura sa lucreze cu ele, altfel pot exista consecinte grave daca sunt folosite incorect).”, dr. Raluca Harnagea, medic specialist dermatologie in cadrul Clinicii R1 Aesthetic.

Foto: PR