Cum sa prepari cea mai delicioasa friptura de Paste: Pulpa de miel sau ied la cuptor

1
De Gavrila Alina
12 apr. 2022

Daca vopseaua pentru oua e deja in sertar, curatenia facuta, planul pentru Paste stabilit, invitatiile trimise, meniul gandit si cadourile de la Iepuras cumparate, nu ne mai ramane decat sa gasim cea mai delicioasa retetapentru friptura in jurul careaia ne vom stange alaturi de cei dragi peste cateva zile.Stati fara grija, ca e aproape bifata si sarcina asta.

Gasiti mai jos exact ce cautati. Obor21– prima cooperativataraneasca digitala cu livrare din Romania, care livreaza la oras cea mai buna si proaspata carne de miel si ied, cu gust autentic de la tara- ne propune cea mai delicioasa reteta pentru friptura la cuptor de miel sau ied ied la cuptor, in vin rosu cu multa ceapa si usturoi verde.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Ceapa si usturoi verde – 1-2 legaturi din fiecare
1- 2 pahare de vin rosu sec sau demisec
5-10 catei de usturoi uscat
Ulei de masline
Cartofi pentru fiert
Un cubulet de unt
Condimente: sare, piper boabe si proaspat macinat, boia dulce/iute, cimbru

Mod de preparare:

Avem nevoie de o tava sau cratita generoasa si un pic de ulei de masline cu care ungem tava.

Bucatile de carne se spala cu apa rece, se impaneaza cu usturoi, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper proaspatmacinat, cateva boabe de piper, boia dulce sau sa fulgi de chili (dupa gust), cimbru. Se pun toate in tava si se adauga restul de usturoi uscat feliat.

Pentru baza de “sos“ la friptura care se va forma in tava, avem nevoie de ceapa si usturoi verde, taiate in bucati la 1-2 cm lungime, pe care le adaugam in tava. La final stropim cu ulei de masline. Amestecam usor sau mai precis ungem bucatelele de carne cu condimentele, pentru a prelua carnea aromele din tava. Se adauga din belsug cu vin rosu sec, acelasi pe care il veti consuma la masa! Atentie, nu se pune apa!

Acoperim cu capac sau folie si le lasam la cuptor la 170 de grade vreo 2-3ore, pana se desprinde carnea de pe os. Cat timp stau in cuptor, intoarcem carnea de cateva ori sa tragadin sos, iar la final scoatem capacul/folia si le lasam sa se rumeneasca frumos.

Si acum ne gandim la garnitura.

Va propunem cartofi la cuptor cu rozmarin. Punem apa la fiert, adaugam un praf de sare, iar cand apa clocoteste adaugam cartofii curatati, spalati si taiati in sferturi. Cand sunt aproape fierti, ii scurgem intr-o strecuratoare sa eliminam toata apa. Atentie, sa nu fie foarte fierti intrucat riscam sa se sfarame.

Intr-o tava intinsa, punem cartofii scursi, presaram feliute de unt, un praf de sare si piper proaspat macinat. Optional, dupapreferinte, se pot adauga usturoi uscat zdrobit grosier, fulgi de chili. Se amesteca usor sa nu se zdrobeasca cartofii si se dau la cuptor la 200 grade pana prind o crusta frumoasa. Nu se lasa foarte mult la cuptor, sa nu se usuce, mai ales ca au fost fierti inainte.

Si nu uitati de salata!

Fie ca este de sezon sau de muraturi, de cruditati, varzamurata sau verde, orice salata este perfecta la acest fel de mancare! Vinul rosu sec nu trebuie sa lipseasca de la acest preparate!

Pofta buna! Si Sarbatori Fericite!