Editura Publisol anunta aparitia celui de-al treilea roman al Sofiei Nadejde, Parinti si copii

1
De Gavrila Alina
15 mart. 2022

“Nadejde e poate primul nostru autor cu constiintareala de reporter, cu adevarat interesat de descrierea mediilor mai necunoscute ale epocii ei din punct de vedere social. De aceea, proza ei ramane, dincolo de moralismul pregnant, o dare de seama asupra situatiilor de gen si clasa in epoca.” Stefan Baghiu

Tache Serafim ramane singur cu cei patru copii – Zoe, Magda, Georgica si Ilie, dupa ce sotia lui, Eliza, moare dand nastere celui mai mic dintre ei. Incurajat sa se insoare din nou, Tache refuza, mai ales pentru ca nu poate avea incredere cao alta femeie ii va creste corect copiii. Prefera, astfel, sacrificiul fiicei celei mari, Zoe, care renunta la tot pentru a-si creste fratii si surioara, dar care asista neputincioasa la esecul constant al fratilor, caci Georgica ajunge medic doar pentru a vedea ca nu poate sa rezolve nimic din cauza unui sistem erodat pe toate partile, Magda ajunge safure, iar Ilie este urmarit de politie.

Cu o prefata semnata de Stefan Baghiu, „Parinti si copii, este, citandu-l pe acesta, „un roman cinic dar care, totusi, este o pledoarie consistenta pentru fidelitate, invatatura si cinste.

Cartea va fi disponibila din 21 martie, la pretul de 42,90 lei pe publisol.ro, in

Librarii si in magazinele  online (emag.ro, libris.ro,librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro,bookcity.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc). Partener media- Radio Romania Cultural.

 

Sofia Nadejde (14 septembrie 1856, Botosani – 11 iunie 1946, Bucuresti) a fost o publicista, prozatoare si autoare dramatica romana, sustinatoare a feminismului. A fost sotia lui Ioan Nadejde, mama a sase copii si sora pictorului Octav Bancila.

A fost prima femeie din Romania careia i s-a permis sa dea examenul de bacalaureat la un liceu de baieti, prima femeie care a condus o revista literara la noi, prima femeie care a vorbit la Clubul Muncitorilor, prima care a condus congresul unui partid muncitoresc.Intr-un sondaj al Romaniei literare din 1895, Sofia Nadejde a fost votata cea mai cultivata romanca a timpurilor ei de catre personalitatile culturale contemporane.

In cei 60 de ani cat a fost activa, adica pana la 89 de ani, a publicat sute de articole pe diverse teme, foiletoane, discursuri care au la baza emanciparea femeii, dar şi schiţe, nuvele, recenzii şi traduceri din literatura universal in Femeia romana, Contemporanul, Lumea noua stiintifica si literara, Evenimentul literar (publicatie pe care a si condus-o), Adevarul sau Dimineata.

Este autoarea a patru romane: Patimi (1903), Irimel, intamplarile unui tanar roman in Moldova, Rusia si Japonia (f.a.), Robia banului (1906) si Parinti si copii(1907). Un al cincilea roman al sau, Tragedia Obrenovicilor, a aparut doar in foileton in ziarulUniversul.