Ce carne de peste sa mananci? Care e buna si pe care sa o eviti?

ce carne de peste sa mananci
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
25 oct. 2018

Inca din Antichitate, pestele a fost apreciat atat pentru gustul sau, cat si pentru importantele beneficii pentru sanatate.

Specialistii in nutritie recomanda sa consumam peste de doua ori pe saptamana. Dar ce carne de peste sa mananci? Care este buna?

Este mult mai sanatos daca poti sa inlocuiesti carnea rosie cu pestele, acesta din urma contine grasimi bune si te ajuta daca vrei sa slabesti.

5 motive pentru care e mai bine sa mananci peste

Printre beneficiile consumului de peste se numara urmatoarele:

1. Are un continut bogat in grasimi bune (acizi grasi omega 3);
2. Te ajuta sa slabesti;
3. Dezvolta capacitatea intelectuala a copiilor;
4. Protejeaza impotriva maladiei Alzheimer si a altor afectiuni neurodegenerative;
5. Previne imbatranirea prematura a pielii, datorita continutului bogat in acizi grasi omega-3;
6. Persoanele care obisnuiesc sa manance peste cu regularitate sunt mai putin predispuse sa sufere de depresie, boli neuropsihiatrice, astm si boli inflamatorii;
7. Scade tensiunea arteriala, datorita faptului ca uleiul de peste imbunatateste elasticitatea arterelor;
8. Pestele se digera extrem de usor si este bine tolerat chiar si de persoanele care au diferite afectiuni ale tractului gastro-intestinal.

Ce carne de peste sa mananci? Care e buna si pe care sa o eviti?

Pestele trebuie consumat cu grija, mai ales ca unele specii pot fi foarte toxice pentru organism, din cauza faptului ca inmagazineaza mercur din apele in care traiesc.

Dintre speciile pe care le poti consuma, cele mai des intalnite sunt: ansoa, sardine, somon salbatic (Pacific), hering, cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti, somn de crescatorie (acesta din urma trebuie consumat cu precautie pentru ca, desi nu contine cantitati mari de mercur, poate sa contina alti agenti periculosi pentru sanatate, in special pentru cea a femeilor insarcinate).

Este recomandat ca nicio persoana sa nu renunte la consumul de peste, inclusiv femeile care sunt insarcinate dar trebuie alese cu grija speciile cel mai putin contaminate cu mercur.

Dintre speciile de peste a caror carne este infestata cu cantitati foarte mari de mercur, cele mai des intalnite sunt: rechinul, pestele-spada, macroul regal, tonul (nu toate speciile de ton sunt la fel de contaminate cu mercur dar este indicat sa limitezi consumul de ton la 1-2 portii pe luna), halibutul si stiuca.

Foto: Shutterstock.com