Cum sa alegi un avocado bun si sa-i grabesti coacerea

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
6 aug. 2018

Ti s-a intamplat sa astepti dupa un avocado sa se coaca, insa te-ai pricopsit cu un fruct negru in interior? Exista cateva trucuri ca sa alegi un avocado bun si sa-i grabesti coacerea.

Prima mea experienta cu un fruct de avocado a fost de-a dreptul amuzanta. Pentru ca imi place sa descopar mereu lucruri noi despre o alimentatie sanatoasa, in urma cu cativa ani am testat primul avocado. Planuisem sa fac primul guacamole, insa am luat un fruct tare ca piatra, fara sa stiu ce este de facut cu el. Si, ati ghicit, a ajuns la gunoi pentru ca nimeni nu-si doreste sa manance un avocado necopt si nici nu ai cum sa faci un guacamole din el.

Nu am abandonat proiectul, ci am inceput sa ma documentez despre acest fruct si am descoperit cateva trucuri ca sa alegi un avocado bun si sa-i grabesti coacerea. Au functionat de fiecare data, asa ca sper sa iti fie de folos data viitoare cand vrei sa cumperi un avocado.

Cum sa alegi un avocado bun

Daca nu vrei sa cumperi un avocado ready-to-eat, care este mai scump, inseamna ca trebuie sa alegi un avocado mai tare, pe care sa-l lasi la copt. Poti sa ai si norocul de a nimeri peste un fruct copt. Iti dai seama daca il apesi pe coaja si simti ca are consistenta untului.

Este foarte important, cand cumperi fructul, sa fii atenta la un mic detaliu care va face diferenta: indeparteaza codita, iar daca observi in interior o culoare verde-galbuie, atunci fructul este bun si ai mari sanse ca el sa se coaca frumos. Nu cumpara un avocado daca observi ca este maroniu sub codita.

De asemenea, trebuie sa stii ca exista doua feluri de avocado: soiul Haas (cel cu coaja maronie cand este copt), care este perfect pentru guacamole si toast, pentru ca este mult mai cremos, și soiul Florida, care este mai mare, nu are o consistenta atat de cremoasa si este mai potrivit pentru sandvisuri si salate.

2 metode eficiente ca sa grabesti coacerea unui avocado

Invelit in ziar si pastrat la intuneric

Este metoda pe care o aplic de fiecare data si functioneaza de cele mai multe ori, daca am ales fructul cu grija din supermarket. Inveleste fructul in ziar si pastreaza-l cateva zile intr-un loc intunecat. Nu uita sa-l verifici in fiecare zi, pentru ca in sezonul cald se poate coace mai repede. In general, am observat ca dureaza intre 2-4 zile ca sa devina moale si numai bun pentru guacamole.

Invelit in ziar impreuna cu o banana

Este a doua metoda pe care am testat-o si da roade. Inveleste fructul de avocado impreuna cu o banana in aceeasi pagina de ziar. Pastreaza-le la temperatura camerei si nu uita sa le verifici dupa 1-2 zile. Banana elibereaza o substanta care grabeste coacerea unui avocado, de aceea se recomanda aceasta metoda.

Foto: Shutterstock.com