Gazpacho de capsune

1
De Ioana Marosan
14 iul. 2019

Vrei sa gusti ceva inedit care sa-ti aminteasca de vara pentru totdeauna?

Reteta de gazpacho de capsune este mai mult decat potrivita pentru zilele toride de afara.

Nu, nu este un desert, este chiar un gazpacho in toata regula, cu o aroma subtila de capsune. Se potriveste de minune cu crutoane de paine integrala, aromatizate cu cimbru si usturoi.

Ingrediente pentru gazpacho de capsune:

-1 lingura de ulei de masline si inca 60 ml in plus;

-2 catei de usturoi, striviti, dar nu maruntiti;

-180 gr de miez de paine integrala, taiat in cubulete de 2 cm;

-2 fire de cimbru;

-750 gr de capsune, curatate si taiate in sferturi;

-270 gr de castraveti, curatati de coaja si seminte si taiati cubulete;

-150 gr de ardei gras, rosu, taiat cubulete;

-90 gr de ardei gras, verde, taiat cubulete;

-6 linguri de suc de rosii;

-3 linguri de otet de vin rosu;

-1 ½ lingurite de sare.

– sos Tabasco;

-2 linguri de ulei extravirgin de masline;

-2 catei de usturoi, striviti, dar nu maruntiti;

-240 gr de miez de paine integrala, taiat cubulete;

-3 fire de cimbru;

-1/2 lingurita de sare.

Mod de prepare:

Pentru supa: Se pune o tigaie mica la foc mediu. Se pun putin ulei de masline si un catel de usturoi. Cand usturoiul incepe sa sfaraie, se adauga cuburile de miez de paine. Se amesteca ocazional, pana cand painea incepe sa se coloreze, avand grija sa nu se arda. Se adauga cimbrul si se amesteca in continuare, pana cand painea devine maronie. Se ia de pe foc si se transfera intr-un castron mare. Se dau deoparte usturoiul si cimbrul.

Se adauga in castron capsunele, castravetele, ardeii, 1 catel de usturoi, 60 ml ulei de masline, sucul de rosii si sarea. Se amesteca si se acopera cu o folie de plastic. Se marineaza la temperatura camerei timp de 3-6 ore. Se mixeaza cu un blender, la viteza mare, pana cand se obtine un amestec cremos. Se trece printr-o strecuratoare cu tifon si se da la frigider pana cand se raceste bine. Se gusta si se asezoneaza  cu sare si sos Tabasco.

Pentru crutoane, se incalzeste o tigaie la foc mediu. Se pun ulei de masline si 1 catel de usturoi. Cand usturoiul incepe sa sfaraie, se pun cuburile de miez de paine. Se amesteca ocazional, pana cand painea incepe sa se coloreze, apoi se adauga cimbrul. Se continua amestecarea, pana cand crutoanele capata o culoare maroniu-aurie. Se tranfera pe un prosop de hartie. Se dau deoparte usturoiul si cimbrul si se sareaza. 

Gazpacho se serveste rece, garnisit cu crutoane de paine.

Foto: Shutterstock.com