Kitchari cu orez din conopida, o reteta ayurvedica delicioasa, cu putine calorii

1
De Irina Constantin
24 ian. 2021

Bucataria indiana este una dintre cele mai prietenoase cu digestia, silueta si papilele gustative.

Inca din cele mai vechi timpuri, in India este de baza hrana Ayurveda. Cu alte cuvinte, hrana sanatoasa, care sustine organismul, il rasfata si il vindeca atunci cand intampina dificultati.

Kitchari este un fel de mancare clasic, cu radacini bine ancorate in traditia indiana. Pe vremuri, persoanele care nu se simteau bine sau erau racite consumau acest preparat fierbinte si nutritiv, pentru a se vindeca rapid si sigur.

Astazi, iti prezentam o varianta low-carb de kitchari, cu orez din conopida, dar cu acelasi gust bogat si intens, tipic indian. Iata cum se face!

Ingrediente necesare:

  • O conopida mare
  • O ceapa medie
  • 2-3 catei de usturoi
  • O lingurita seminte de chimion
  • O lingurita seminte de mustar
  • 1/2 lingurita de ghimbir ras sau pudra
  • O lingurita de turmeric
  • O lingurita de garam masala
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • O cana de sos de rosii sau rosii tocate marunt
  • 150 g linte rosie
  • Sare si piper
  • Patrunjel sau coriandru (optional)
  • Zeama de lime (optional)

Cum se prepara Kitchari cu orez din conopida?

Pentru inceput, fierbe lintea conform instructiunilor de pe ambalaj. In general, lintea rosie trebuie sa fie clatita, apoi fiarta in jur de 15 minute.

Apoi, prepara „orezul”. Spala conopida, usuc-o bine, apoi tai-o in florete de dimensiuni egale. Foloseste o razatoare fina pentru a transforma floretele in bucatele mici, asemanatoare boabelor de orez.

Pune uleiul de cocos intr-o tigaie incapatoare. Cand tigaia s-a incins, adauga ceapa si usturoiul tocate marunt. Lasa-le la calit timp de cateva minute, apoi incepe sa adaugi mirodeniile: chimionul, boabele de mustar, ghimbirul, turmericul, masala si, daca doresti, un varf de cutit de scortisoara sau cuisoare. Amesteca totul foarte bine, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

In continuare, adauga rosiile tocate sau sosul de rosii, precum si lintea fiarta inainte. Amesteca din nou, apoi pune in tigaie si orezul din conopida. Lasa totul la foc mic, timp de 5-10 minute.

La final, pune Kitchari in farfurii adanci. Daca doresti, poti presara deasupra patrunjel sau coriandru proaspat tocat, precum si zeama de lime. Vei obtine un pranz aromat, fierbinte si plin de nutrienti!

Foto: Instagram/@urbanmythco