Paine proteica, gata in mai putin de o ora: Contine linte, este satioasa si nutritiva

1
De Irina Constantin
24 mart. 2022

Painea este un subiect complicat printre nutritionisti si persoanele care doresc sa isi mentina greutatea.

Unii spun ca painea ingrasa, altii ca nu conteaza ce mananci, atat timp cat nu te afli in surplus caloric. Unii spun ca painea trebuie sa fie evitata cu orice pret, in timp ce altii promoveaza o atitudine mai relaxata si echilibrata.

Daca vrei sa iti mentii greutatea, sa slabesti sau sa traiesti cat mai sanatos, una dintre variante este sa iti prepari singura painea. Reteta de mai jos te ajuta sa pregatesti o paine proteica, pe baza de linte, naut si ovaz. Are o consistenta bogata, este nutritiva si te va ajuta sa ai sentimentul de satietate pentru mai mult timp.

Iata cea mai buna reteta de paine proteica!

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 300 g linte verde uscata
  • 320 ml apa filtrata
  • 100 g faina de naut
  • 90 g faina de ovaz
  • 25 g tarate de psyllium
  • 6 linguri de seminte (de dovleac, de floarea soarelui, de in etc.)
  • o lingurita de sare
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu
  • o lingura si jumatate de otet din cidru de mere sau lamaie
Cum se prepara painea proteica:

Pentru a beneficia la maximum de proprietatile lintei, scufund-o pe aceasta in apa timp de minimum doua ore inainte sa prepari painea. Daca poti, las-o la inmuiat peste noapte, apoi scurge apa a doua zi si incepe pregatirea retetei.

Inainte de orice, incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si tapeteaza o forma de chec sau cozonac cu hartie de copt. Pentru ca painea sa aiba consistenta corecta, este esential ca temperatura din cuptor sa fie cea potrivita.

Pune lintea scursa in blender, alaturi de apa, apoi mixeaza pana cand obtii o pasta omogena. Varsa aceasta pasta intr-un bol, apoi adauga treptat faina de naut, faina de ovaz, taratele de psyllium, sarea, bicarbonatul, lamaia sau otetul si 5 linguri de seminte. Amesteca bine cu o spatula din silicon sau cu o lingura de lemn, pana cand obtii un aluat inchegat.

Toarna aluatul in forma pentru cuptor, apoi presara deasupra lingura de seminte ramasa. Pune totul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.

Lasa painea sa se raceasca inainte sa o scoti din forma. Daca o vei taia cand este calda, feliile se vor rupe. Asadar, ai putina rabdare, pentru a obtine felii perfecte!

Foto: Unsplash.com