Pui cu orez in stil cubanez

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
4 oct. 2019

Daca nu ai fost niciodata in Cuba, acum ai ocazia sa te delectezi cu o reteta specifica acestui loc exotic. Incearca reteta de pui cu orez in stil cubanez!

Te va surprinde prin multitudinea de arome, prin gustul bogat si savuros al bucatariei cubaneze. In plus, este sanatoasa, naturala si plina de energie.

Ingrediente pentru pui cu orez in stil cubanez:

Pentru marinata:

-60 ml zeama proaspat stoarsa de lamaie;

-60 ml zeama proaspat stoarsa de portocale;

-2 linguri de ulei de masline;

-1 ardei iute jalapeno, curatat de seminte si tocat;

-2 lingurite de cimbru uscat;

Paste umplute cu ratatouille, o reteta simpla si gustoasa

-2 lingurite de boia iute;

-2 lingurite de piper negru, proaspat rasnit;

-1 ½ lingurite de chimion macinat;

-1/2 lingurita de sare;

-1,5 kg de pulpe de pui, dezosate si fara piele, taiate in bucati medii.

Pentru pui:

-1 lingura de ulei de masline;

-180 gr ceapa galbena, taiata marunt;

-2 catei de usturoi, tocati;

-1 cutie de rosii cubulete, scurse de zeama;

-1 cutie de fasole neagra, scursa si clatita;

-240 ml supa de pui cu continut redus de sare;

-1 lingurita de boia iute;

-1/2 lingurita de chimion macinat;

-sare si piper dupa gust;

-30 gr coriandru proaspat, tocat grosier;

Somon cu taitei din zucchini si pesto de coriandru

-felii de lamaie verde, pentru garnisire;

-orez galben pentru servire.

Mod de preparare:

Se ia un castron mediu, in care se amesteca sucurile de lamaie si portocala, uleiul de masline, ardeiul jalapeno si celelalte condimente. Se pune carnea de pui intr-o punga autosigilanta. Se toarna marinata peste carnea de pui. Se sigileaza punga si se amesteca bine, pentru ca marinata sa imbrace carnea cat mai bine. Se pune la frigider pentru cel putin 5 ore sau peste noapte, amestecand carnea ocazional.

Intr-o tigaie mare se pune la incalzit o lingura de ulei de masline. Se scoate puiul de la frigider si se pune in tigaie, impreuna cu marinata. Se gateste timp de 7-8 minute, amestecand din cand in cand, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca. Se scoate carnea de pui pe o farfurie si se lasa la indemana. Se scurge cea mai mare parte a grasimii din tigaie si se adauga ceapa.

Se gateste timp de 3-4 minute, pana cand incepe sa se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua gatirea inca un minut, apoi se pun rosiile, fasolea, supa de pui, boiaua si chimionul. Se asezoneaza cu sare si piper si se lasa sa dea in clocot. Se adauga carnea de pui si sucurile de la carnea de pui din farfurie. Se reduce temperatura de gatire si se fierbe in continuare timp de 25 de minute, amestecand ocazional.

Pentru servire, se pune orez galben fiert in boluri, iar deasupra se pune o cantitate generoasa de pui cu legume. Se garniseste cu coriandru tocat si felii de lamaie verde.

Foto: Shutterstock.com