Somon la cuptor cu zaatar si sos de tahini cu lamaie, pranzul fresh si satios de primavara

1
De Irina Constantin
24 apr. 2022

Daca te-ai plictisit de clasicele pranzuri pe baza de peste si garnitura de legume, aceasta reteta te va scoate, fara indoiala, din rutina!

Oricine poate gati o reteta de somon la cuptor, insa nu orice reteta aduce aceleasi rezultate. Acest peste poate avea un gust extraordinar, daca este preparat folosind condimentele si ingredientele potrivite, combinate asa cum sugereaza cei mai buni chefi bucatari.

Reteta de somon la cuptor de mai jos ii apartine lui Yotam Ottolenghi, asa ca poti fi sigura ca nu poti da gres.

Reteta de somon la cuptor cu zaatar si dressing delicios de tahini si lamaie

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • Un file de somon proaspat
  • 2 lingurite de zaatar
  • O lingura de ulei de masline
  • 25 g pasta de tahini
  • O lingura de zeama de lamaie
  • 2 linguri de apa
  • 2 catei de usturoi
  • O lamaie intreaga
  • Sare si piper, dupa gust
Cum se prepara?

Pentru aceasta reteta, poti folosi atat somon proaspat, cat si congelat. Daca optezi pentru a doua varianta, lasa pestele sa se decongeleze complet.

Tapoteaza fileul de peste cu un prosop de hartie, pentru a absorbi excesul de apa. Apoi, pune-l intr-o tava potrivita pentru cuptor.

3 obiceiuri pentru o digestie usoara, pe care un gastroenterolog le respecta primvara

Separat, pune intr-un bol mic uleiul de masline, zaatarul, sarea si piperul. Amesteca foarte bine, apoi unge pestele cu acest amestec. Poti folosi o pensula de bucatarie, o lingura sau chiar degetele. Important este ca amestecul de condimente sa acopere tot pestele. Taie lamaia intreaga in feliute subtiri, dupa ce ai spalat-o foarte bine. Pune feliile de lamaie peste peste.

Pune pestele in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 40-45 de minute sau pana cand carnea este complet gatita.

Cat timp fileul de somon sta la cuptor, pregateste dressingul care face toata diferenta in aceasta reteta. Intr-un borcan cu capac, pune pasta de tahini, zeama de lamaie, sarea si piperul. Agita borcanul energic. Este posibil ca, la inceput, sosul sa se ingroase. Este normal, trebuie doar sa continui sa amesteci si, daca e nevoie, sa mai adaugi zeama de lamaie si apa. Cand obtii o consistenta cremoasa, piseaza usturoiul si amesteca-l si pe el in sos.

Scoate somonul din cuptor, pune-l intr-o farfurie adanca si toarna peste el dressingul. Serveste-l cald, alaturi de o salata de valeriana sau baby spanac.

Foto: Instagram/@_emilymakes