Trucuri pentru masa de Paste: cum sa gatesti o friptura buna

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
11 apr. 2019

Desi multa lume crede ca o friptura buna se poate manca doar la restaurant, exista cateva metode prin care poti sa inveti sa faci asta acasa.

Citeste mai jos despre cele mai bune metode pentru gatit friptura, pune-le in aplicare si vei deveni si tu o experta in gatitul fripturilor. Nu va mai trebui sa-ti faci rezervare la restaurant de fiecare data cand vei avea pofta sa mananci o friptura.

Trucuri pentru masa de Paste: cea mai buna marinata pentru o friptura buna de vita la gratar

O marinata buna inseamna ca vei obtine o friptura buna. Marinata nu inseamna doar arome in plus, inseamna si protectie pentru carne impotriva arderii, atunci cand este gatita. 

Pentru a marina o friptura trebuie sa ai in vedere cateva aspecte: ce tip de carne marinezi si care este cantitatea optima de condimente pe care trebuie sa o folosesti. Daca respecti aceste reguli, eforturile tale vor fi rasplatite si vei obtine o friptura de vita moale si suculenta. 

O marinata buna trebuie sa contina urmatoarele ingrediente:

Grasime: Poti folosi orice fel de ulei, dar cel mai bun este cel de masline, datorita aromei si calitatilor sale.

Aciditate: fie ca este vorba de otet balsamic sau de otet rosu sau chiar zeama de lamaie, acidul ajuta la fragezirea bucatilor mai tari de carne, iar zaharurile naturale pe care le contine se caramelizeaza atunci cand carnea ajunge pe gratar.

Chiftelute de curcan in stil asiatic – cu un sos delicios dulce-acrisor

Sare. Sarea asezoneaza carnea, contribuie la eliminarea excesului de apa si la fragezirea carnii.

Condimente. Piper? Mustar? Usturoi? Cuisoare? Lista ramane deschisa, poti sa le folosesti pe toate sau doar pe unele dintre ele, in functie de gusturile tale.

Cat trebuie sa stea carnea la marinat?

In functie de tipul de carne si locul de unde provine, carnea poate fi lasata la marinat peste noapte si gatita a doua zi. Totusi, daca te grabesti, acorda-i macar 2 ore.

Trucuri pentru masa de Paste: cum se gateste friptura?

O friptura buna la gratar trebuie sa fie rumenita, usor arsa pe margini, zemoasa si frageda. Una dintre cele mai bune tehnici verificate ii apartine expertului in gratare Adam Perry Lang. Acesta a impartasit pentru Thekitchn.com secretele sale pentru o friptura buna la gratar:

Pentru inceput, Adam asezoneaza carnea cu un amestec de condimente uscate, format din sare cu usturoi, piper negru si piper cayenne. Apoi, carnea ajunge pe gratar. Pentru a-i adauga arome noi, Adam unge carnea cu o “pensula” din ierburi aromatice: rozmarin, salvie sau cimbru. Atunci cand acestea ating carnea incinsa isi elibereaza uleiurile aromatice, dand si mai multa aroma carnii. 

Desi regula pe care o auzi cel mai des este aceea ca nu trebuie sa manevrezi carnea prea mult, Adam face exact opusul: dupa ce a rumenit putin carnea pe ambele parti, o intoarce frecvent pentru a fi sigur ca se gateste uniform. Crusta delicioasa de deasupra se va forma in mod natural catre finalul procesului de gatire, mai ales daca ungi carnea cu putin unt.

Paste fettuccine cu creveti, invaluite cu un sos delicios din ardei copti

La final, dupa ce carnea este gata, mai poti adauga un ultim strat de arome, facand un dressing rapid cu sucurile de la carne, ierburi tocate si ulei extravirgin de masline. Tavaleste fiecare bucata de carne prin acest dressing si astfel vei fi sigura ca fiecare inghititura este suculenta si perfect condimentata. 

Trucuri pentru masa de Paste: cum obtii cea mai buna friptura la cuptor?

Pentru a obtine cea mai buna si mai suculenta friptura la cuptor nu trebuie decat sa respecti metoda simpla si usoara de mai jos.

Cel mai important lucru este sa cumperi o bucata de carne foarte buna, indiferent de cat de scumpa este, va fi mai ieftin decat daca vei merge sa mananci in oras.  Asigura-te ca friptura pe care o cumperi are cel putin 2 cm grosime. Daca este mai subtire, gateste-o mai putin si verific-o mai repede decat in mod normal, pentru a evita sa o gatesti prea mult. Este important ca friptura sa aiba un strat de grasime pe margine, dar si prin interior. O friptura de 500 de grame va hrani cu usurinta 2 persoane, poate chiar 3-4 persoane.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te asiguri ca friptura ajunge la temperatura camerei inainte de a o gati. Desfa ambalajul, usuc-o cu ajutorul unui prosop de hartie si las-o sa stea 30 de minute la temperatura camerei, in felul acesta te asiguri ca se va gati uniform.

Carnea se condimenteaza, se unge cu putin ulei de masline, apoi se pune intr-o tigaie rezistenta la cuptor. Se rumeneste timp de 30 de secunde pe fiecare parte, apoi se introduce in cuptorul preincalzit si se gateste timp 8-10 minute, in functie de cat de patrunsa iti place. 

Se scoate de la cuptor si se lasa sa se odihneasca un timp egal cu cel de gatire, apoi se feliaza si se serveste.

Foto: Shutterstock.com