3 cele mai bune modalitati de a te proteja de cancer de piele si pete solare atunci cand mergi in vacanta

1
De Maria Constantin
14 iul. 2021

Protectia solara este un subiect complicat. Dar un lucru e sigur: sa te protejezi de soare inseamna mai mult decat folosirea unei creme cu SPF.

Chimistul George Zaidan, autorul volumului „Ingredients: The Strange Chemistry of What We Put in Us and on Us”, a vorbit pentru platforma Mind Body Green despre protectia solara a pielii si a analizat miturile care inconjoara acest subiect.

Cel mai raspandit cancer in Statele Unite este cel de piele, arata statisticile, iar unul dintre cei mai importanti pasi in prevenirea acestei boli este controlul dermatologic anual.

„Mergeti la dermatolog si faceti o scanare completa a pielii o data pe an”, este primul si cel mai important sfat pe care il ofera Zaidan.

„Daca aplic zilnic crema de protectie, nu inseamna ca stiu ce sanse am de a face cancer. Dar daca merg o data pe an la dermatolog si fac o verificare completa e pielii corpului, sunt sanse ca el sa descopere din timp orice forma de cancer de piele, o voi trata si aproape sigur voi fi bine”, a explicat el.

Expertul arata care sunt cele mai importante modalitati de a ne proteja pielea de razele soarelui:

Nu te baza doar pe protectia solara!

Cel mai simplu e sa nu stai mult la soare. Desigur, este important sa ai multe activitati exterioare, sa te bucuri de natura si sa obtii cat mai multa vitamina D. Din pacate, multe persoane ignora regula de a nu se expune atunci cand soarele e foarte puternic, iar cea mai folosita scuza este ca aplica creme si lotiuni cu protectie solara, convinse ca e suficient.

Desi ne protejeaza de arsurile solare, nu stim totusi cat de eficienta este in evitarea cancerului de piele. De aceea, e vital sa nu privim SPF-ul ca pe o scuza pentru a sta toata ziua in soare, subliniaza George Zaidan.

„Singurul lucru pe care il stim sigur este ca prea mult soare produce cancerul de piele – si avem cateva dovezi ca protectia solara ajuta la prevenirea cancerului de piele. Asa ca eu imi adaptez comportamentul la aceste doua lucruri”, a explicat specialistul. „De exemplu, daca trebuie sa stau in soare mult timp in miezul zilei, vara, sigur, folosesc factor de protectie, dar port si palarie si ochelari de soare. De asemenea, incerc sa evit sa stau prea mult direct la soare – asa ca nu stau pe plaja pana ma prajesc”, a continuat el.

Potrivit expertului, expunerea inteligenta la soare si protectia solara necesita o analiza a stilului de viata si schimbarea acestuia.

Alege formule pe baza de dioxid de titan si oxid de zinc!

Produsele de protectie solara cu filtru mineral nu sunt doar cele mai bune pentru mediul inconjurator, dar sunt si mai sigure pentru organism, conform studiilor. Denumite generic si protectie fizica si inorganica, mineralale actioneaza similar produselor cu protectie chimica, dar sunt mai eficiente.

Clinique Sun SPF 50 Mineral Sunscreen Fluid For Face, 102 lei, notino.ro

„Ideea ca protectia solara fizica reflecta lumina solara ca o oglinda e gresita. Reflecta putin lumina, dar mecanismul lor de baza este sa absoarba lumina UV si sa o transforme in caldura, ceea ce nu este nociv pentru ADN”, a explicat Zaidan.

Optiunile de protectie cu filtru mineral includ unul dintre aceste doua ingrediente sau pe ambele: oxidul de zinc si dioxidul de titan.

De ce sa folosesti protectie solara cu filtru mineral, potrivit unui dermatolog

In conditiile in care mai multe studii au aratat ca mai multe produse cu SPF de pe piata contin benzen, un ingredient carcinogen, Zaidan arata cum sa alegem protectia solara sigura pentru sanatate: „Mai intai, scoate de pe lista produsele cu benzen si pastreaza-le pe cele care nu sunt contaminate. Apoi poti alege o protectie inorganica – cu oxid de zinc sau dioxid de titan”, indica el.

„In 2019, FDA (Agentia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite, n.r.) a introdus o propunere asupra produselor de protectie solara, anume ca orice ingrediente chimice care se termina cu ‘on’ – oxibenzon, avobenzon – sa nu fie recunoscute ca sigure si eficiente, e un mod prin care FDA calca frana putin aici”, a explicat George Zaidan.

Aplica protectia solara corect!

Un alt adevar despre protectia solara: poti sa cumperi cea mai buna crema de pe piata, dar este esential sa o folosesti cum trebuie, pentru ca eficienta sa depinde de comportamentul tau.

„Am descoperit ca toata viata mea am folosit gresit protectia solara! Foarte multi oameni fac la fel: folosesc crema de protectie solara ca pe o lotiune hidratanta. Cand spun asta, vreau sa zic ca o intind pe piele pana cand dispare complet. Iar in acest punct, ea intra sub stratul exterior al celulelor pielii. Iar ceea ce vrei sa fie o protectie solara formeaza o bariera protectiva pe sub celulele pielii tale”, explica expertul.

„Un expert in protectie solara mi-a spus ca modul corect de aplicare este sa o intinzi foarte incet pe suprafata pielii. Iar urmatorul pas este sa o lasi sa se usuce fara sa o atingi. Cand se usuca, inseamna ca se asaza pe stratul superior al pielii tale. Si, apropo, de aceea scrie pe ambalaj sa o aplici cu 15 minute inainte de a te expune la soare”, a adaugat Zaidan.

Foto: Instagram/@triangl