Alearga la crosul Sun Challenge Vacaresti si ajuta la protejarea testoasei de apa

1
De Monica Radulescu
18 sept. 2018

Pe 29 septembrie are loc prima editie a crosului Sun Challenge Vacaresti, organizat pentru a strange fondurile necesare conservarii unei specii protejate: testoasa de apa.

„Singura testoasa autohtona din Parcul Natural Vacaresti este indragita de observatorii de toate varstele, care la vederea ei exclamă de cele mai multe ori: <<Uite broasca!>>. Dar adevarul este ca Emys orbicularis nu este un amfibian care sa respire prin piele si dotat cu platosa, asa cum s-ar crede, ci o reptila iubitoare de soare.  Aceasta este singura specie de testoasa semiacvatica nativa din fauna Romaniei. Insa, la nivel national, este o specie vulnerabila, afectata de degradarea, distrugerea si fragmentarea habitatelor. Populatiile sunt amenintate de poluare, desecari, colectarea in scopul comercializarii si uciderea deliberata sau accidentala, comisa de pescari sau conducatori auto”, spune Vlad Cioflec, biolog si ranger in Parcul Natural Vacaresti.

Cum te inscrii la crosul Sun Challenge Vacaresti

Crosul este organizat de Sun Plaza, incepe la ora 8 si are startul la Esplanada Nord, Sun Plaza. Inscrierile se pot face aici, pana pe data de 21 septembrie. La inscriere, alergatorii pot opta pentru distanta de 10,4 km sau 15,6 km.  Taxa de inscriere este de 100 de lei si toate fondurile stranse vor fi folosite pentru a proteja cele 40-50 de exemplare de testoase care vietuiesc in Parcul Vacaresti. Mai exact, banii vor fi folositi pentru a le proteja in sezonul de hibernare, pentru a le ajuta la depunerea oualor, pentru a le feri de „vanatoare” si pentru a gestiona vegetatia si structura solurilor de pe marginea apelor unde ele traiesc.

Parcul Natural Vacaresti este primul parc natural urban din tara, cu o suprafata de 234 de ha, si gazduieste 331 specii de plante, 150 de specii de pasari, 111 specii de insecte, 13 specii de mamifere, 12 specii de moluste, 7 specii de pesti si 5 specii de reptile. Pe scurt, o gura de oxigen pentru un Bucuresti atat de aglomerat si poluat.

Astfel, contributia la acest cros nu inseamna doar un gest nobil, ci si beneficii pentru sanatate. Nu uita ca starea mediului inconjurator depinde de fiecare dintre noi si o natura curata inseamna o viata sanatoasa!

Foto: Shutterstock.com