Alimente-medicament care te scapa instant de balonare si constipatie

1
De Cristina Tudor
28 nov. 2019

De multe ori constatam ca pantalonii sau fustele stau pe noi gata sa crape, desi nici vorba de ivirea unor kilograme in plus.

De vina in acest caz pot fi balonarile provocate de acumularea de gaze in tubul digestiv.

Uneori aceasta senzatie poate deveni chiar dureroasa fiind resimtita in tot abdomenul. „In tubul digestiv exista o flora de fermentatie. Alimentele descompuse produc gaze care acumulate in exces duc la aceasta balonare”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

Cantitatea exagerata de gaze intestinale poate avea drept cauze un dezechilibru al florei de fermentatie, o predispozitie naturala catre asa ceva sau o alimentatie bogata in produse care stimuleaza un astfel de proces de fermentatie cum sunt de exemplu laptele dulce, varza, fasolea, mazarea sau cartofii.

Daca vrem sa ne ferim de neplacerile provocate de balonare atunci trebuie sa actionam asupra acestor cauze, recomanada medicii. Astfel, trebuie evitate alimentele care ne dau acest disconfort si inlocuite cu iaurturile, de exemplu, care aduc o flora de buna calitate, painea prajita, orezul si morcovul fierte care actioneaza ca niste veritabile absorbante naturale. La fel si carbunele care se poate procura de la farmacie. Cu mentiunea ca doza administrata in cazul acestuia din urma nu trebuie sa depaseasca indicatia medicala.

1. Bananele

Au un continut ridicat de potasiu si vitamina A, ajuta la reglarea cantitatii de apa din corp. In plus, substantele continute de banana ajuta la reducerea stresului. “Mananca banane daca ai diaree”, recomanda nutritionistul Abhay Joshi, citat de idiva.com.

2. Prunele

“Sunt usor de digerat, deoarece contin fibre si previn constipatia. Unde mai pui ca sunt bogate in antioxidanti, fapt care te ajuta sa te mentii tanar”, sustine nutritionistul.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.