Alimentele care elimina balonarea si retentia de apa

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
6 mai 2020

Ce sa mananci daca vrei sa scapi definitiv de balonare. Este un efect extrem de neplacut, dar ce o cauzeaza, de fapt?

Principalele motive pentru care apare sunt retentia de apa si gazele. Exista o serie de explicatii pentru aparitia balonarii, dar cea mai des intalnita este prezenta gazelor. Acestea pot fi prinse in stomac si in intestin si pot produce balonare sau pot fi eliminate (flatulenta).

Balonarea este un simptom comun si pentru sindromul de colon iritabil. Aceasta afectiune este diferita de bolile inflamatorii intestinale, dar atat boala Crohn, cat si colita ulcerativa sunt insotite de un risc mai mare de sindrom de colon iritabil. Prin urmare, este foarte posibil ca persoanele cu boli inflamatorii intestinale sa dezvolte simptome de sindrom de colon iritabil, inclusiv balonare care poate dura luni de zile.

Balonarea apare mai frecvent daca persoana sufera de constipatie cauzata de multe ori de consumul de mancaruri foarte grase care pot intarzia golirea stomacului.

Este normal pentru orice persoana sa aiba gaze intestinale, indiferent ca sufera sau nu de o boala inflamatorie intestinala. Toti oamenii produc cativa litri de gaze in fiecare zi in urma proceselor de digestie. Partial, aceste gaze sunt reabsorbite in circuitul sangvin si eliminate prin respiratie iar ce ramane sunt eliminate direct din intestin.

O cauza pentru gazele intestinale in exces o reprezinta inghitirea aerului in timpul meselor sau consumul de lichide in timpul vorbirii (aerofagie). Anumite mancaruri si bauturi (cele acidulate) pot contribui, de asemenea, la formarea si acumularea de gaze. De asemenea, fumatul poate creste cantitatea de aer pe care o inghitim. Exista si persoane care inghit aer pe fond nervos.

Cantitatea mare de gaze poate aparea si din cauza bacteriilor intestinale atunci cand sunt descompuse anumite mancaruri. Mancarurile care contin carbohidrati complecsi, de exemplu legume ca fasolea sau varza, se digera foarte greu de catre organism si sunt descompuse de catre bacteriile care produc gaze. Mancarurile care contin sorbitol, un indulcitor artificial, pot cauza aceleasi probleme.

Daca vrei sa tii departe balonarea, mananca aceste alimente extrem de eficiente:

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.