Ce avantaje are nasterea naturala si ce trebuie sa stie viitoarea mama

1
De Monica Radulescu
2 oct. 2018

Nasterea naturala are foarte multe avantaje, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Insa in Romania este a doua optiune pentru foarte multe femei.

Daca nu exista contraindicatii si travaliul se desfasoara fara probleme, nasterea naturala este o optiune cat se poate de…naturala. Insa in Romania tot mai putine femei nasc asa. Desi cezariana ar trebui sa fie exceptia care salveaza vieti, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii, la noi in tara a devenit o regula. Motive sunt multe: lipsa de informare a mamelor, dar si comoditatea medicilor. De aceea, am intrebat-o pe Irina Popescu, moasa care a asistat sute de nasteri, ce avantaje are nasterea naturala.

Nasterea naturala are multe avantaje pentru bebelus…

Cel mai mare avantaj pentru bebelus este ca el vine fix atunci cand este pregatit. „El da tonul nasterii si asta ar insemna, in principal, cand sunt plamanii gata, deci are loc o adaptare respiratorie simpla. In plus, putem clampa mai tarziu cordonul, ceea ce la nasterea prin cezariana nu este posibil”, spune Irina.

…dar si pentru mama.

Nasterea naturala are foarte multe avantaje si pentru mama. Recuperarea este mult mai rapida decat in cazul nasterii prin cezariana, iar proaspata mama se poate ocupa imediat de bebelus.

In plus, riscul ca mama sa faca depresie post-partum este foarte mic. „Se naste si o mama, nu doar un bebelus. Faptul ca participa activ la nastere , are un impact asupra scaderii depresiei post-partum”, spune Irina. De asemenea, sunt studii  care arata ca nasterea naturala reduce riscul aparitiei cancerului de san.

Informarea inainte de nastere este esentiala

„Este bine ca nasterea sa fie un moment pentru care te pregatesti asa cum o faci si pentru alte evenimente din viata ta, cum este nunta, de exemplu. Se poate naste fara traume daca alegi sa te informezi”, imi mai spune Irina. De aceea, este bine sa mergi la cursuri inainte de nastere si sa citesti. Cu cat citesti mai mult, cu atat vei sti la ce sa te astepti si vei lua decizia corecta pentru tine si pentru copilul tau.

Foto: Shutterstock.com