Beneficiile reale ale aromoterapiei. Uleiurile esentiale chiar ajuta?

1
De Denisa Toma
18 dec. 2018

Atunci cand te simti stresata si coplesita de tot ceea ce se intampla in viata ta, probabil o baie fierbinte in care adaugi cateva picaturi de ulei de lavanda te ajuta sa te relaxezi.

Iar cand ai nevoie de un plus de energie si prospetime, pornesti difuzorul pentru aromoterapie folosind putin ulei esential de menta. Pana la urma, aromoterapia nu este doar un trend de wellness. Este folosita de mii de ani pentru a imbunatati sanatatea fizica, mentala si spirituala.

Aromoterapia este o modalitate complementara si integrativa de a ne sustine sanatatea si capacitatea corpului de a se vindeca si de a se mentine sanatos„, declara pentru Stylecaster.com Amy Galper, cofondatorul Institutului din New York pentru Studii Aromatice.

In aceasta practica, se folosesc uleiuri esentiale, care sunt compusi aromatici extrasi prin distilare la abur din diverse plante si care au rolul de a „restabili echilibrul corpului si mintii”, spune Galper.

Cum functioneaza aromoterapia?

Potrivit specialistului citat, moleculele de uleiuri esentiale intra in corp prin inhalare, dar si prin piele atunci cand sunt aplicate topic, cum se intampla cand sunt incluse in produsele de ingrijire a pielii.

Atunci cand inhalam vaporii de uleiuri esentiale, moleculele aromatice patrund in corp prin doua cai diferite. In primul rand, intra in plamani si sunt absorbiti in sistemul sanguin atunci cand inspiram oxigen. In al doilea rand declanseaza impulsuri electrice care se transmit de-a lungul nervilor olfactivi si ajung in sistemul limbic, care ne controleaza orice actiune, de la raspunsurile emotionale si pana la reglarea ritmului cardiac, digestia, temperatura si sistemul nervos„, declara Amy Galper.

Desi o baie cu parfum de lavanda este relaxanta, are aromoterapia beneficii reale asupra sanatatii? Iata cateva dintre raspunsurile specialistilor:

Uleiul esential de menta

Ideea ca uleiul de menta poate reduce durerile de cap este una destul de larg raspandita. „Studiile sunt restranse, dar exista unele teste care arata ca aplicarea topica a uleiului de menta poate reduce durerile de cap provocate de starea tensionata. Menta contine compusi care actioneaza asupra calciului din muschi si duce la relaxarea musculaturii„, declara medicul Joe Feuerstein, profesor de medicina clinica la Universitatea Columbia.

De asemenea, un studiu realizat in anul 2014 la Universitatea Keimyung din Coreea a aratat ca uleiul de menta poate stimula cresterea parului fara efecte secundare toxice, atunci cand este aplicat local.

Uleiul esential de roinita

S-a dovedit ca uleiul de roinita reduce agitatia in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer datorita compusilor sai care relaxeaza sistemul nervos, spune medicul Joe Feuerstein. Alte studii au mai aratat ca roinita, atunci cand este asociata si cu alte plante medicinale, combate indigestia, dar si insomnia sau anxietatea.

Lavanda

Lavanda este unul dintre cele mai raspandite si utilizate uleiuri esentiale. Studiile au descoperit ca uleiul esential de lavanda ajuta in cazul unui numar mare de afectiuni si probleme, printre care intoleranta la durere, depresia, anxietatea, avand ca efect reducerea stresului si prevenirea depresiei postpartum in cazul femeilor.

Ghimbir

In afara uleiurilor esentiale mentionate mai sus, s-a dovedit ca uleiul de ghimbir poate reduce senzatia de greata, iar uleiul de portocale poate reduce durerea in cazul persoanelor cu fracturi osoase.

Este eficienta aromoterapia sau este doar un trend?

In ciuda studiilor care sustin eficacitatea aromoterapiei, exista alte studii care le contrazic. Unul dintre acestea a fost realizat in anul 2000 si altul in 2012, ambele fiind coordonate de medicul Edzard Ernst, fost sef al departamentului de medicina complementara al Universitatii Exeter. Aceste doua studii au descoperit ca nu exista dovezi clare care sa arate beneficiile aromoterapiei asupra sanatatii.

In ciuda faptului ca studiile asupra aromoterapiei sunt contradictorii, nimeni nu poate contesta faptul ca aromele au un rol profund si dramatic asupra sanatatii noastre, spune Galper.

„Are un impact direct asupra modului in care raspundem la stres”, spune Amy Galper. „Stresul afecteaza modul in care organismul proceseaza si produce proteine sau enzime esentiale, care la randul lor devin hormoni ce regleaza toate procesele din corp. Mirosind o aroma pe care o recunoastem ca fiind placuta, corpul raspunde prin trimiterea unor semnale neurologice sistemului limbic sa produca hormoni care ne calmeaza si care regleaza si echilibreaza functiile organismului, de la reproducere si pana la respiratie„, declara specialistul.

Foto: Shutterstock.com