Beneficiile uimitoare ale dovleacului. Nu se arunca nimic din el, este plin de vitamine si minerale

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
10 oct. 2019

Dovleacul este o sursa minunata si delicioasa de vitamine si minerale. Un aliment care se valorifica de la coaja, pana la seminte.

Dovleacul este un aliment complex si extrem de gustos. Exista o varietate de retete care il includ, chiar si de supa crema. Dovleacul este minunat toamna si iarna. Multi il consumam fiindca ne place placinta cu dovleac, dar cati stim cate beneficii aduce sanatatii dovleacul? Cel mai bine il consumam copt la cuptor, pudrat cu scortisoara, inclusiv cu coaja sa sanatoasa, bogata in fibre.

In primul rand, sa nu uitam de semintele lui miraculoase, care sunt folosite ca un vermifug natural si care contin 50% ulei, format din acid oleic si acid linoleic, dar si ca remediu in suferintele prostatei. De asemenea, aceste seminte sunt recomandate si pentru prevenirea formarii calculilor renali. In astfel de probleme se pot consuma zilnic pana la 100 g de seminte sau se poate face o cura cu capsule cu ulei (intre una si trei comprimate pe zi, intre mese, timp de 20 de zile). Prin continutul de fier, semintele de dovleac combat anemia.

Zincul din aceste seminte ajuta la intarirea sistemului imunitar si are valoare antioxidanta, protejand organismul de actiunea radicalilor liberi. De asemenea, zincul este un nutrient important pentru sanatatea sistemului osos, prevenind osteoporoza.

Prin continutul de magneziu, semintele de dovleac combat anxietatea, durerile de cap si crampele musculare. O substanta din aceste seminte (L-triptofan) actioneaza ca antidepresiv.

Prin actiunea anti-inflamatoare naturala, semintele de dovleac reduc simptomele artritei. Uleiul de seminte de dovleac contine de sase ori mai mult acid linoleic decat uleiul de masline.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.