7 semnale mai putin cunoscute ale cancerului de san. Cum sa fii vigilenta, fara sa te panichezi

1
De Alice Papuc
2 nov. 2023

In timp ce acest articol nu este o opinie medicala, te incurajez sa iti monitorizezi starea de sanatate si sa discuti cu medicul tau despre aceste aspecte, precum si despre orice alte nelamuriri pe care le ai. Nu uita ca tu esti cea mai importanta, asa ca trebuie sa ai grija de tine. Ideea nu este sa te panichezi, ci sa fii atenta la anumite semne.

In viata agitata pe care o traim, cancerul de san se afla in partea de jos a listei de prioritati a fiecarei femei. De aceea, daca femeile nu gasesc niciun nodul atunci cand isi fac autoexaminarea sanilor, ele tind sa nu acorde importanta altor simptome. De asemenea, ecografia mamara sau mamografia sunt, adesea, trecute cu vederea. Bineinteles ca nu toate schimbarile sau simptomele observate la nivelul sanilor indica neaparat prezenta cancerului de san, dar este crucial sa fii atenta la aceste semnale si sa te monitorizezi in mod regulat!

Schimbari in forma sau dimensiunea sanilor

Este normal sa existe variatii minore in dimensiunea si forma sanilor tai, dar daca observi o modificare brusca sau semnificativa, ar trebui sa consulti un medic. De exemplu, un san care devine asimetric sau dezvolta o umflatura ar trebui investigat.

Secretii mamare

Daca observi secretii mamare care sunt sangeroase sau incolore, este important sa consulti un specialist. Acest lucru poate fi un semnal de alarma care necesita investigatii suplimentare.

Modificari ale pielii de la nivelul sanilor

Orice schimbare neobisnuita in textura pielii sanilor, cum ar fi ingrosarea, inrosirea, sau aspectul de coaja de portocala, ar trebui investigata cat mai repede posibil. Aceste schimbari pot fi semnale ale unor probleme de sanatate, inclusiv cancer de san.

Modificari ale mameloanelor

Verificarea mameloanelor pentru schimbari in culoare, forma sau textura, precum si pentru sangerare sau cruste, este esentiala pentru fiecare femeie. Orice schimbare neobisnuita in aceasta zona ar trebui sa fie adusa la cunostinta unui medic.

Umflarea ganglionilor limfatici

Daca observi ca glandele limfatice de sub brate sau din zona gatului sunt umflate, sensibile sau dureroase, ar trebui sa te adresezi unui medic. Aceste semne pot fi legate de o varietate de probleme de sanatate, inclusiv cancerul de san.

Durere sau sensibilitate constanta

Durerea de la nivelul sanilor poate avea multe cauze, inclusiv de schimbari hormonale sau purtarea lenjeriei nepotrivite. Cu toate acestea, daca durerea persista si nu este legata de ciclul menstrual, este important sa discuti cu un medic. Durerea poate fi un semnal al unei probleme serioase, astfel ca nu ar trebui ignorata.

Istoricul familiei

Antecedentele familiale de cancer de san pot creste riscul. Chiar daca esti de parere ca nu ti se poate intampla tie sau daca simti ca nu ai timp pentru asa ceva, este important sa discuti cu medicul tau despre aceste aspecte.

Actioneaza din timp! Programeaza-te la o mamografie pana la data de 31.12.2023 si beneficiaza de un discount de 25%. Mai multe detalii aici.

Foto: Freepik.com