Cat de devreme este prea devreme pentru un test de sarcina?

1
De Cristina Tudor
21 dec. 2021

Sarcina nu este un fenomen. Este un proces complet natural, care incepe la conceptie si se termina la nastere.

Stabilirea sarcinii aduce cu sine o mare emotie, la fel de mult ca si stabilirea absentei acesteia. Uneori, diferenta dintre aceste doua situatii este de doar cateva zile, asa ca este important sa stim cat de devreme este prea devreme pentru a face un test de sarcina.

Test (de stres) de sarcina

Testele de diagnostic la domiciliu achizitionate de la farmacii sunt compacte, rapide, usor accesibile si, in general, fiabile. Testele de sarcina la domiciliu sunt primul mijloc de verificare pe care alegem sa ne bazam atunci cand suspectam sarcina. Principiul lor de functionare este urmatorul: sunt necesare doar cateva picaturi de urina pentru a detecta nivelurile „hormonului de sarcina” (HGC). Dupa conceptie, nivelurile acestui hormon incep sa creasca proportional atat in urina, cat si in sange. Testele de sarcina la domiciliu pot garanta o acuratete de pana la 99% din prima zi a unui ciclu intarziat. Totusi, daca facem testul doar la cateva zile dupa presupusa conceptie, riscam sa obtinem rezultate nesatisfacatoare.

Cand este dorita si planificata, sarcina aduce bucurie. Din pacate, cazurile de cupluri cu probleme de reproducere au devenit mai frecvente in ultima vreme. Atunci conceptia are loc rareori de la prima incercare. Incercarile repetate si nereusite duc la descurajare si anxietate. Unele teste de sarcina la domiciliu promit depistarea precoce a sarcinii, cu o saptamana inainte de intarzierea menstruatiei. In ciuda promisiunii atractive, astfel de teste nu sunt precise. In aceste cazuri, un rezultat fals negativ poate fi raportat pe fondul unei sarcini in curs de dezvoltare. Acest lucru se intampla deoarece concentratia de HGC in urina nu este inca suficient de mare si nu poate fi detectata de test.

Dar ce simte o femeie care isi doreste sarcina si primeste din nou un raspuns negativ? Incercarea de a concepe poate deveni o fixatie, un element de stres, cu un impact negativ asupra vietii de zi cu zi, a muncii, dar si asupra psihicului partenerilor. Starile depresive, atitudinile negative fata de viitor, recurgerea la diverse substante si medicamente pot fi in detrimentul unei sarcini dorite. Un procent mare de avorturi spontane apar inainte ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata. Atunci, cea mai eficienta metoda de prevenire a acestora este evitarea stresului sever si a comportamentului riscant – rabdarea si calmul sunt elemente cheie la inceputul sarcinii.

Cand este nedorita si neasteptata, sarcina este o experienta la fel de emotionanta.

Nu toata lumea este pregatita fizic sau psihic pentru un copil si nu toata lumea isi doreste sa aiba copii. Testele la domiciliu nu sunt doar un mijloc de depistare a sarcinii, ci si o metoda de confirmare a absentei unei sarcini. Este important de stiut ca fiecare sarcina este diferita si lipsa „simptomelor” nu este o garantie ca ea nu exista. In aceste cazuri, daca testul este facut prea devreme, aduce un rezultat fals negativ si deci o falsa asigurare. Astfel, o femeie poate trai luni de zile cu impresia ca nu este insarcinata, ceea ce poate duce la imposibilitatea intreruperii sarcinii in intervalul legal acceptat. Consecintele sunt neplacute, deoarece aceste femei recurg adesea la avort ilegal, ceea ce reprezinta o amenintare pentru sanatatea lor mentala si fizica. Aici vina cade din nou pe nerabdare.

Cand sarcina chimica „urca pe scena”.

Al treilea scenariu in care testul este pozitiv se numeste „sarcina chimica”. Intr-o astfel de sarcina, testul initial poate fi pozitiv si imediat dupa aceea (in cazul unei intreruperi spontane) poate fi negativ. Prin definitie, „sarcina chimica” este intreruperea conexiunii dintre ovul si mucoasa uterului. Acest lucru poate fi stabilit doar in laborator, inainte ca ovulul sa fie aruncat. Procesul are loc in primele etape ale sarcinii si se termina cel mai adesea cu avort, care este confundat cu menstruatia.

Cu o astfel de dezvoltare, consecintele asupra psihicului cuplului sunt mari – un rezultat pozitiv aduce cu sine sperante, mai ales daca sarcina este mult asteptata. Odata ce a acceptat ca a putut ramane insarcinata, femeia inceteaza sa mai presupuna ca procesul poate avea un final neplacut. Daca totusi se intampla si sarcina se intrerupe spontan, pot aparea probleme serioase intre parteneri, din cauza suferintei emotionale. Acest lucru demonstreaza ca sarcina nu este doar un fenomen fizic, ci si psihic.

Iata, asadar, trei scenarii in care un rezultat eronat al testarii poate crea dificultati. Testarea timpurie, acasa, folosind teste care promit raportarea timpurie a sarcinii, inainte de ziua menstruatiei asteptate, este riscanta. Corpul uman nu functioneaza ca un comutator electronic, el are nevoie de un timp pentru a realiza schimbarile care i se intampla si pentru a semnala in mod adecvat. Sarcina si nasterea sunt unele dintre cele mai serioase si fascinante schimbari in corpul unei femei.

Prin urmare, diagnosticarea corecta si in timp util este de mare importanta. Vestea buna este ca, in ciuda lipsei echipamentului medical si a unui medic, testele de sarcina la domiciliu sunt suficient de fiabile, daca sunt utilizate corect si nu mai devreme de ziua menstruatiei asteptate. Aceasta este ceea ce le face atat de speciale. Oportunitatea de a trai emotia rezultatului in confortul casei tale este unul dintre acele mici momente de fericire pe care ni le putem permite. Revenim la sfatul initial si cel mai semnificativ: nu va grabiti. Oferiti corpului timpul necesar: asteptati intarzierea menstruatiei si apoi folositi testul, pentru un rezultat corect si precis.

Foto: PR.