Simptome de sarcina. Primele semne care iti dau de veste ca esti insarcinata

1
De Cristiana Astefanoaiei
21 oct. 2022

Simptomele de sarcina difera de la femeie la femeie, dar si in functie de stadiul in care se afla dezvoltarea embrionului si, mai tarziu, a fetusului. Iata care sunt primele semne ca esti insarcinata!

E posibil sa simti ca in organismul tau au loc schimbari, inainte de a sti ca esti insarcinata si sa nu observi semnele. Simptomele timpurii ale unei sarcini includ lipsa menstruatiei, nevoia de a merge mai des la toaleta, sani sensibili, senzatie de oboseala si greturi matinale.

Odata ce implantarea spermatozoidului in ovul este completa, corpul va incepe sa produca gonadotropina corionica umana (hCG). Acest hormon ajuta organismul sa mentina sarcina. De asemenea, le spune ovarelor sa nu mai elibereze ovule mature in fiecare luna.

Este probabil sa lipseasca urmatoarea menstruatie la 4 saptamani dupa conceptie. De regula, un test de sarcina poate confirma acest lucru la 5-8 zile de la intarzierea menstruatiei.

Care sunt cele mai comune simptome de sarcina

Unele femei observa semnele foarte devreme dupa ce s-a realizat conceptia, la doar cateva zile, pe cand altele pot avea simptome si la cateva saptamani dupa ce se confirma sarcina, printr-un test. Nu este niciun motiv de ingrijorare, fiecare corp este diferit, la fel si fiecare sarcina.

Cat de devreme este prea devreme pentru un test de sarcina?

Totusi, cel mai frecvent s-au observat urmatoarele simptome de sarcina!

Lipsa menstruatiei

Toata lumea stie ca cel mai comun si evident semn de sarcina este lipsa menstruatiei. Odata ce a avut loc conceptia, corpul produce hormoni care opresc ovulatia si eliminarea mucoasei uterine. Acest lucru inseamna ca ciclul menstrual s-a oprit si nu vei avea din nou o menstruatie pana dupa ce se va naste copilul. Dar lipsa menstruatiei nu este intotdeauna un semn de sarcina. Iti poate lipsi menstruatia si din cauza stresului, a exercitiilor fizice excesive, a dietei, a dezechilibrelor hormonale si a altor factori care ar putea provoca cicluri neregulate.

Nevoia de a urina mai des decat de obicei

Acest lucru se intampla pentru ca ai mai mult sange decat inainte. In timpul sarcinii, aportul de sange al corpului tau creste. Rinichii filtreaza sangele si elimina deseurile suplimentare. Aceste deseuri parasesc corpul sub forma de urina.

Oboseala

Multe femei se simt extrem de obosite la inceputul sarcinii. Acest semn al sarcinii se intampla din cauza nivelului ridicat al hormonului progesteron. Similar altor simptome de inceput de sarcina, oboseala tinde sa se amelioreze in al doilea trimestru (dupa saptamana 13 de sarcina).

Greturi de dimineata (de pranz si de noapte)

Desi le cunoastem drept greturile de dimineata, acestea pot aparea la orice ora din zi sau din noapte. Greata apare de obicei cam de la doua saptamani de sarcina. La fiecare se manifesta diferit. Aproximativ jumatate dintre persoanele insarcinate vomita din cauza greturilor. Desi greata in timpul sarcinii este destul de normala, poate fi o problema daca te deshidratezi. De aceea, e nevoie sa consumi multe lichide si sa iti faci analize frecvent.

Afla care este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata, in functie de zodia ta

Schimbari la nivelul sanilor

Cand ramai insarcinata, e posibil sa observi ca sanii devin durerosi, un disconfort similar cu cel din perioada menstruatiei. Areolele (zona din jurul mamelonului) ar putea, de asemenea, sa inceapa sa se intunece si sa se mareasca. Aceasta durere este temporara si dispare odata ce corpul se obisnuieste cu hormonii crescuti. De asemenea, este posibil ca sanii sa se mareasca si sutienul sa devina mai stramt decat in mod normal.

Crampe abdominale si posibile sangerari (spotting)

Dupa conceptie, ovulul fertilizat se ataseaza de peretele uterului. Acest lucru poate provoca unul dintre primele semne de sarcina – sangerari si, uneori, crampe. Aceasta se numeste sangerare de implantare. Aceasta apare intre sase si 12 zile dupa ce ovulul este fertilizat. Crampele seamana cu crampele menstruale, astfel incat unele femei le confunda cu inceperea menstruatiei.

Simptome de sarcina mai putin obisnuite

Chiar daca nu sunt atat de frecvente, unele femei trec si prin urmatoarele lucruri inainte de a fi insarcinate.

Pofta alimentare: de regula, poftele apar mai tarziu in sarcina. In primele luni, mai degraba exista o aversiune fata de orice mancare. Totusi, exista si femei care au experimentat un apetit mai crescut inca din primele saptamani de la conceptie.

Gust metalic in gura: mai multe femei au spus ca au avut aceasta senzatie.

Dureri de cap si ameteli: se intampla atat din cauza schimbarilor hormonale din corpul tau, cat si din cauza cresterii volumului de sange.

Modificari ale dispozitiei: este normal si se poate intampla pe tot parcursul sarcinii.

Congestie: Unele femei se confrunta cu un nas infundat la inceputul sarcinii din cauza cresterii nivelului de hormoni si a sangelui. Membranele mucoase din nas devin uscate si sunt mai susceptibile sangerarii.

Balonare: In timp ce poate dura cateva saptamani sau luni pentru a avea o burta vizibila, valul de hormoni poate face ca stomacul sa se simta umflat si sa duca la eliminarea gazelor mai mult decat de obicei.

Acnee sau modificari ale pielii: Hormonii si volumul crescut de sange sunt de vina pentru orice modificari ale pielii. In timp ce unele femei au o stralucire de sarcina si o piele mai clara in timpul sarcinii, altele pot avea mai multe cosuri. Orice schimbare este normala!

Acneea in sarcina: de ce apare si ce tratamente sunt permise?

Daca ai aceste semne, iar testul de sarcina este pozitiv, felicitari, esti insarcinata! Primul pas este sa mergi la medicul tau ginecolog, care iti va recomanda analize. Apoi iti va spune ce vitamine e bine sa iei. Vitaminele prenatale sunt importante la inceputul sarcinii, deoarece ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului. Tubul neural va deveni creierul si coloana vertebrala ale bebelusului. Acestea nu se iau fara recomandarea medicului!

Foto: depositphotos.com