Motivul pentru care poti avea insomnie inainte de perioada menstruala

1
De Cristina Tudor
13 apr. 2024

Cu cateva zile inainte de perioada menstruala, femeile resimt schimbari ce pot fi deranjante, de la indispozitie, iritabilitate, dureri pelvine si chiar insomnie.

Acest lucru este cauzat de fluctuatiile hormonale din aceasta perioada, normale fiind pentru zilele de dinaintea ciclului menstrual.

Oamenii de stiinta au investigat 51 de femei sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care au fost monitorizate prin sisteme de analiza a calitatii somnului. Astfel, inainte de perioada menstruala, au existat mai multe cazuri de treziri nocturne si au consemnat un timp mai mic petrecut in pat, decat in restul zilelor ale lunii in curs.

Mai mult, femeile participante au raportat emotii de joasa frecventa, precum furie si/sau frica si lipsa emotiilor pozitive, potrivit rezultatelor studiului publicat in Journal of Sleep Research.

„Cred ca multe femei vor spune ca starea de spirit si constatarile legate de somn nu sunt deloc surprinzatoare. Unii s-ar putea chiar sa se simta validati ca experientele lor au fost documentate stiintific”, spune autorul principal al studiului Jessica Meers, PhD, psiholog clinician la Colegiul de Medicina Baylor din Houston, care este certificat de consiliu in medicina somnului. Citeste continuarea pe csid.ro

Foto: depositphotos.com