Cat este de periculoasa carenta de vitamina B9. Atentie la aceste semne!

1
De Cristina Tudor
2 aug. 2019

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fatului, precum spina bifida. Specialistii spus ca vitamina B9, respectiv acidul folic are un rol esential in sarcina.

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fatului, precum spina bifida. De aceea, o viitoare mama trebuie sa stie ca alimentatia ei va influenta sanatatea copilului.

Medicii mai spun ca acidul folic asigura si functionarea optima a aparatului implicat in formarea si dezvoltarea celulelor din sange, dar si a sistemului nervos.

Alimentatia in perioada celor 9 luni de sarcina are o importanta deosebita in dezvoltarea armonioasa a fatului, dar si pentru starea de sanatate a gravidei.

Legumele si fructele proaspete este indicat sa faca parte din meniul zilnic al viitoarei mame. Carnea slaba ca cea de pui, curcan, peste este nutritiva si contine fier, un micronutrient indispensabil sanatatii copilului.

Principalele alimente bogate in acid folic:

Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi – salata, varza, andive, spanac, fasole pastai, anghinare -, fructele – pepene, fragi, portocale, kiwi, banane, oleoginoasele – migdale, nuci, branzeturi moi si fermentate, oua, citrice, cereale integrale, ficat.

Ce ar trebuie sa consume o gravida:

Benefice pentru gravida sunt cerealele integrale, care contin fibre si folati, acestea fiind de ajutor in digestie, usurand-o. De asemenea, pe copil il ajuta deoarece previne malformatiile maduvei spinarii.
Ouale sunt o sursa buna de calciu si vitamine liposolubile, precum si lactatele.
Iodul nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, caci poate cauza grave probleme de nutritie, si poate duce la instalarea cretinismului. Cele mai bune surse de iod sunt pestele sau fructele de mare.

Citeste continuarea pe doctorulzilei.ro

Foto: Shutterstock.com.