Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane insarcinata?

1
De Cristina Tudor
24 apr. 2021

Orice viitoare mama isi va pune aceasta intrebare: Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane insarcinata?

Asa cum orice viitor parinte stie, a avea un copil si a avea grija de el, presupune o responsabilitate ce incepe cu mult inainte de nasterea lui. De fapt, orice specialist te va sfatui sa incepi sa faci asta din momentul in care decizi sa devii parinte. Daca te asiguri ca sanatatea ta e in cea mai buna forma, din start iti sporesti sansele de a ramane insarcinata, de a avea o sarcina mai usoara si de a avea un copil sanatos.

Pentru asta trebuie sa stii ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane gravida. Asa ca am stat de vorba cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica ginecologie, pentru o informare cat mai exacta.

Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane gravida? Primul este controlul general

Chiar daca veti merge de multe ori la medic odata ce ramai insarcinata, cel mai bine este sa iti programezi o prima vizita acum. La controlul preconceptional, vei raspunde la o multime de intrebari. Medicul te va intreba despre greutate, nutritie, exercitii fizice, medicamente pe care le iei, istoricul medical, perioadele menstruale, metodele contraceptive folosite, sarcinile anterioare si obiceiurile de viata. Astfel isi va forma o imagine de ansamblu asupra starii de sanatate. Dupa care urmeaza o verificare a tensiunii arteriale, teste de sange, examen pelvian, test Papanicolau si alte screening-uri. Medicul va aborda, de asemenea, orice problema cronica de sanatate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, tulburarile tiroidiene, astmul si tulburarile autoimune, pentru a se asigura ca toate sunt sub control inainte ca tu sa ramai gravida.

Dar si partenerul tau trebuie sa mearga la medic. Si el se poate astepta la teste similare si discutii despre stilul de viata si posibili factori ce pot afecta fertilitatea sau sarcina.

Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane gravida? Vaccinurile

Discutia despre vaccinuri probabil face parte tot din prima vizita pentru controlul preconceptional. Daca intentionezi sa ramai insarcinata, este important sa confirmi ca vaccinarile sunt actuale, astfel incat sa poti evita bolile care pot fi daunatoare pentru sarcina sau pentru bebelus. Asigura-te ca esti vaccinata pentru tetanos, difterie si pertussis, hepatita B, MMR (rujeola, oreion si rubeola) si varicela. Poti face un vaccin antigripal inainte sau in timpul sarcinii. Momentul ideal pentru verificarea si administrarea vaccinurilor este la aproximativ 3-6 luni inainte de a planifica sarcina.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Shutterstock.com.