Ce boli grave pot ascunde durerile abdominale

1
De Cristina Tudor
25 mai 2020

Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul gastroenterolog, fie in urgenta, fie in ambulatoriul de specialitate.

Probabil ca nu exista persoana care sa nu fi avut cel putin o data pe parcursul vietii durere abdominala, a declarat pentru Doctorul Zilei dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog.

Durerea abdominala poate avea o semnificatie benigna sau poate semnala o boala serioasa, asa ca este important sa stim cand trebuie sa ne prezentam la medicul de specialitate pentru evaluare.

Din punct de vedere cronologic durerea abdominala poate fi acuta (instalata de cateva zile), cronica (cu debut cu cel putin 6 luni in urma) si subacuta (cu durata cuprinsa intre o saptamana si 6 luni). Durerea abdominala isi poate avea originea in structurile si organele situate in cavitatea abdominala (colecist, pancreas, stomac, intestin subtire si gros, vase de sange, uter, anexe, vezica urinara) sau poate fi vorba de durere de perete abdominal, uneori referita de la structuri aflate la distanta (cum este de exemplu durerea referita in afectiuni ale coloanei vertebrale – segmentele T7- T12).

Cele mai frecvente cauze de durere abdominala acuta sunt:

Apendicita acuta-inflamatia acuta a apendicelui este responsabila de 25 % din internarile in spital in urgenta pentru durere abdominala la adultii sub 60 ani; simptomatologia debuteaza cu greata, lipsa de pofta de mancare si durere vaga periombilicala, ulterior durerea se muta in abdomenul inferior drept si apar semnele de iritatie peritoneala; se poate asocia cu febra. La analizele de sange se observa o valoare crescuta a leucocitelor serice, iar diagnosticul se confirma ecografic sau tomografic. Tratamentul este chirurgical.

Afectiunile biliare acute- colica biliara, colecistita acuta (inflamatia colecistului). Colica biliara este definita ca durere care apare in abdomenul superior central sau spre dreapta, de regula dupa mese, poate iradia in umarul drept si este de obicei autolimitata, cu durata sub 6 ore; este produsa de obstructia tranzitorie a caii de evacuare a colecistului de catre un calcul.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.