Ce este verbina plus beneficiile multiple, de la insomnie la celulita

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
11 iun. 2018

Vechii gali o utilizau in terapiile de purificare si o numeau “iarba care vindeca toate relele”. In prezent, este folosita in caz de migrene, insomnii, anxietate si nu numai. Despre beneficiile ei si despre ce este verbina, afla in acest articol!

Am descoperit in cartea doctorului Doru Laza, “Manual Edenic de Medicina Naturista Profilactica si Terapeutica” ce este verbina si cum ne poate ajuta sa scapam de multe afectiuni. Verbina este o planta care poate fi recunoscuta usor, pentru ca are aspect de buruiana si creste pe locuri virane si prin preajma locuintelor. Denumirea stiintifica a verbinei este Verbena officinalis, cel de-al doilea cuvant confirmand proprietatile curative ale plantei. Mai precis, verbina este recomandata in gastralgii, nevralgii, migrene, pentru a stimula secretia laptelui, a reduce tensiunea arteriala, in calmarea entorselor si chiar pentru combaterea celulitei.

Ce este verbina parfumata si cum se foloseste

Lippia triphylla este denumirea oficiala a verbinei parfumate, planta diferita de verbina comuna, dar nu cu mult, din care se pot prepara ceaiuri aromate. Frunzele verbinei parfumate au arome acrisoare ce te duc cu gandul la lamaie. Ceaiurile pe care le poti face dintr-o lingurita de planta uscata la o cana cu apa ajuta in caz de dureri abdominale, migrene cu cauze digestive, flatulenta si indigestii. Pe langa aceste beneficii, verbina comuna detine si efecte de stimulare a stomacului.

E bine sa stii!

Ambele varietati de verbina combat anxietatea usoara si insomnia. In aceste situatii, medicii naturisti recomanda consumul a nu mai mult de trei cesti cu ceai pe zi.

Verbina, in cosmetica si frumusete

Pentru ca parul sa se regenereze, trebuie sa speli zonele cu probleme cu o infuzie combinata de verbina, obtinuta din patru lingurite de planta maruntita la o cana de apa. Ultima clatire a parului se face cu infuzie combinata de verbina. Parul se va indesi, iar firul va deveni puternic si rezistent. Pentru eczeme si dermatite diverse, se pune pe locul afectat o cataplasma cu frunze de verbina proaspata. Are efecte antiinflamatoare, calmante, accelereaza vindecarea.
Ceaiul din verbina poate fi utilizat si pentru spalaturi ale plagilor, fiind un bun cicatrizant. Ceaiul aduce beneficii si in inflamatii ale mucoasei bucale, pentru care sunt indicate gargarele. Cataplasmele cu verbina sunt eficiente in diminuarea celulitei.

Planta care protejeaza sistemul nervos

Oamenii de stiinta neurologi de la Universitatea din Hong Kong au efectuat studii pe aceasta planta si au descoperit ca verbina se numara printre putinele remedii care impiedica degradarea celulelor sistemului nervos, odata cu inaintarea in varsta. De fapt, peste jumatate dintre bolile pe care le trateaza verbina sunt legate de aceasta sfera. Mai precis, in caz de migrene pe fond de stres, se recomanda consumul unui litru de infuzie de verbina pe zi, in cure de cel putin zece zile.