Ce se poate ascunde in perna pe care dormi. Iti poate imbolnavi grav plamanii

1
De Cristina Tudor
4 dec. 2019

Un studiu din 2015 al Universitatii din Manchester a aratat ca pe majoritatea pernelor se formeaza un mucegai microscopic care poate provoca aspergiloza pulmonara cronica, o boala de plamani extrem de grava.

Dupa ce mucegaiul Aspergillus patrunde in organism prin inhalare, la inceput provoaca simptome similare unei raceli banale.

Daca nu este tratata la timp, boala provocata de mucegaiul Aspergillus poate agrava si deveni letala.

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reactii alergice, iar printre simptome se numara respiratia suieratoare si tusea. Persoanele care sufera de astm sunt in special expuse la aceasta afectiume, una din 40 de persoane sunt prezinta simptome grave. In mod normal, sistemul imunitar al majoritatii oamenilor pot distruge sporii inhalati.Persoanele care sufera de exemplu de astm sau au avut o operatie la nivelul plamanilor sunt mult mai vulnerabile.

Statisticile arata ca anual, in jur de 700 de oameni sunt afectati de Aspergillus, desi unii experti sunt de parere ca numarul celor afectati este de zece ori mai mare. Problema este ca sistemele medicale actuale nu pot detecta cu precizie infectiile cu aceasta ciuperca.

Motivul pentru care unele persoane sunt mai vulnerabile la acest mucegai nu este inca clar. Profesorul David Denning, expert in boli infectioase, considera ca este posibil ca boala sa fie cauzata de o combinatie de factori precum: afectiuni preexinstente a plamanilor, mostenirea genetica si expunerea prea lunga la ciuperca Aspergillus.

Pentru a evita imbolnavirea, schimbati fetele de perna de cel putin doua ori pe saptamana sau chiar mai des si, de asemenea, le calcati foarte bine pentru a le steriliza. Pernele trebuie spalate cel putin o data pe an, de preferat la o curatatorie ecologica.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.