Ce trebuie sa stii despre vaccinul COVID-19 daca esti insarcinata

1
De Irina Constantin
1 feb. 2021

Daca esti gravida in aceasta perioada, probabil te intrebi daca ar fi bine sau nu sa te vaccinezi impotriva COVID-19.

Vaccinul impotriva noului Coronavirus este un subiect fierbinte de discutie. Unii de-abia asteapta sa se vaccineze, in timp ce altii raman reticenti si ar prefera, mai degraba, sa nu fie nevoiti.

Daca esti insarcinata, dilema poate fi cu atat mai mare. Vrei sa eviti boala care a speriat o lume intreaga, dar nu vrei sa te expui la niciun risc care ti-ar putea afecta sarcina si, in consecinta, copilul. Te intelegem perfect. Iata ce ar trebui sa stii!

Vaccinul COVID-19 si femeile insarcinate: Informatiile de care ai nevoie

Vaccinul impotriva COVID-19 este sigur pentru femeile insarcinate, spun medicii

Pentru inceput, trebuie sa stii ca sursa tuturor ingrijorarilor este faptul ca testele clinice nu au fost facute pe femei insarcinate. Asadar, teoretic, nu se cunosc potentialele efecte adverse pe care vaccinul le-ar putea avea in cazul acestora.

Totusi, expertii spun ca toate variantele de vaccin aprobate de autoritati sunt sigure si in cazul gravidelor, acestea putand sa se vaccineze fara probleme.

Tehnologia pe baza de ARN mesager a mai fost folosita, ea fiind 100% sigura pentru femeile insarcinate. Vaccinul nu afecteaza cu nimic placenta, fiind internalizat usor si rapid de catre organism.

7 lucruri simple pe care le poti face pentru a te proteja de noile tulpini COVID-19

Femeile insarcinate prezinta risc mai mare de complicatii in urma infectarii cu COVID-19

Un alt lucru pe care trebuie sa il stii este ca, de-a lungul timpului, studiile clinice si nu numai au demonstrat ca femeile gravide au un risc mult mai mare de a dezvolta complicatii in urma infectarii cu noul Coronavirus. Mai exact, ele au mai multe sanse sa aiba nevoie de spitalizare sau chiar sa ajunga in sectia ATI.

De aceea, medicii spun ca potentialele riscuri ale vaccinului sunt intrecute, fara indoiala, de riscul expunerii la noul Coronavirus. Cu toate acestea, femeile gravide trebuie sa ia in calcul si masura in care sunt expuse la virus.

De exemplu, daca o femeie insarcinata isi petrece 90% din timp acasa, cu un partener vaccinat si fara a lua contact cu alte peresoane, ea isi poate asuma sa nu faca vaccinul. Totusi, ea trebuie sa tina cont de faptul ca va fi nevoita sa mearga in unitati medicale, pentru analizele trimestriale si alte controale de rutina, unde va fi expusa virusului. In final, decizia ii apartine in totalitate.

5 obiceiuri noi pentru un ciclu menstrual sanatos, fara dureri si stari schimbatoare

Femeile gravide pot avea efecte adverse minore, imediate, insa acest lucru este normal si nu afecteaza sarcina

Daca esti insarcinata si te vaccinezi impotriva COVID-19, exista sanse de a dezvolta cateva efecte adverse minore. Este posibil sa simti o durere usoara in bratul vaccinat, durere care se poate intinde pe cateva zile sau care poate dura doar cateva ore.

De asemenea, un alt efect advers comun este temperatura ridicata, care nu este altceva decat un raspuns imun normal, ce dispare in scurt timp.

Aceste efecte secundare, chiar daca sunt neplacute pe moment, nu iti afecteaza cu nimic decursul sarcinii sau fatul. De aceea, ele nu trebuie sa te ingrijoreze.

Este recomandat ca femeile insarcinate sa tina cont de toti factorii inainte de a lua o decizie

Cand te gandesti daca sa te vaccinezi sau nu, tine cont de informatiile de mai sus. Apoi, ia in calcul si factorii secundari.

Daca suferi de diabet, probleme pulmonare, obezitate sau stii ca prezinti alti factori de risc, vaccinarea ar putea fi o solutie buna pentru tine. In mod similar, daca traiesti intr-o zona in care transmiterea virusului este accentuata, vaccinarea te-ar putea scapa de o multime de griji.

In final, indiferent de ce spun cei din jur, decizia de a te vaccina sau nu iti apartine in totalitate. Gandeste-te bine si sfatuieste-te intotdeauna cu medicul tau!

Foto: Shutterstock.com.