Cel mai sanatos ingredient de adaugat in terciul de ovaz pentru micul dejun

1
De Maria Constantin
17 mai 2024

Semintele de chia in amestec cu lapte si cereale creeaza un mic dejun cremos, dens si cu efect antiinflamator. Este o masa plina de fibre, energizanta, usor de transportat si de consumat.

Adaugand seminte de chia in acest amestec, obtii un mic dejun cremos, antiinflamator, plin de fibre. Reteta e usor de pregatit pentru o saptamana.

Ovazul pregatit de cu seara pentru dimineata este usor de facut. Eating Well prezinta ingredientul care il face mai gustos, dar si un aliat impotriva inflamatiilor.

Primul pas este sa creezi o baza simpla din ovaz si seminte de chia si sa o adaptezi in functie de gust. Apoi poti sa incepi sa te joci cu aromele, precum si cu ingredientele: poti adauga inclusiv pudra de proteine daca aceasta face parte din rutina ta.

Iata cum pregatesti seara prima masa a zilei urmatoare: combina ovazul cu 1-2 lingurite de seminte de chia si adauga lapte la alegere. Laptele vegetal, precum cel de cocos sau migdale, este o optiune foarte buna. Laptele trebuie doar sa acopere amestecul de ovaz si seminte de chia pentru cea mai buna textura si absorbtie, asa ca nu ai nevoie de foarte mult.

Cum sa faci dulceata de zmeura cu chia

Adauga o lingurita de esenta de vanilie si o lingurita de sirop de artar sau un indulcitor la alegere, pentru ca semintele de chia vor face ovazul usor amarui. Daca nu doresti neaparat o varianta vegetariana, poti adauga si putin iaurt in stil grecesc.

Tarta cu iaurt si seminte de chia, o reteta fara foc

Pentru o varianta mai fructata, poti sa faci din timp o dulceata din seminte de chia cu zmeura congelata si un indulcitor la alegere, dupa gust. Adauga intr-un castron mic un sfert de cana de zmeura congelata, doua lingurite de seminte de chia si doua lingurite de sirop de artar (mai mult sau mai putin, dupa gust). Foloseste o furculita pentru a sfarama zmeura si incorporeaza amestecul timp de trei, pana la cinci minute, pana cand se formeaza o textura asemanatoare gemului.

Pastreaza dulceata de seminte de chia la frigider pentru a o adauga peste noapte in ovaz, smoothie-uri sau pentru a face un sendvis cu unt de arahide si gem.

Beneficiile pentru sanatate ale semintelor de chia

Beneficiile semintelor de chia sunt incontestabile. Acestea sunt o sursa bogata de grasimi omega-3 si de antioxidanti. De asemenea, sunt o sursa optima de calciu si fier. Gratie acestor atuuri pentru sanatate, precum si proprietatilor lor antiinflamatorii, semintele de chia imbunatatesc digestia si tensiunea sanguina si pot contribui la scaderea in greutate, potrivit unui studiu publicat in 2023 in Journal of Functional Foods.

O singura granula de chia poate absorbi de zece ori greutatea sa in lichid, ceea ce o face un ingredient ideal in diferite retete pentru a ingrosa mancarea. Din acest motiv, semintele sunt preferate ca atare in cele mai multe combinatii, nu macinate.

Semintele de chia pot fi pastrate intr-un loc racoros si uscat, dar se pastreaza eficient si in frigider. Adaugate de seara intr-un bol peste ovaz sau dulceata, pot sta in bune conditii la frigider chiar si o saptamana.

Foto: Freepik.com