10 cele mai ciudate alergii

1
De Cristina Tudor
26 feb. 2021

Exista cateva situatii ce pot fi trecute in categoria „cele mai ciudate alergii”: de la alergia la apa, pana la cea la lumina soarelui sau la electrocasnice.

Cand vine vorba de cele mai ciudate alergii nu pot sa nu-mi amintesc de o fosta colega care era alergica la ceapa. Initial cu totii ne-am mirat, dar mai mult decat atat, majoritatea ospatarilor de la restaurant dadeau ochii peste cap crezand ca e o fitoasa care nu vrea ceapa in mancare, mai degraba decat alergica. Dar am vazut si ce provoca aceasta alergie, atunci cand ceapa era ascunsa in mancare si nu a fost deloc placut.

Avand in vedere aceasta istorisire, nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca exista alte cateva situatii ce pot fi trecute in categoria „cele mai ciudate alergii”: de la alergia la apa, pana la cea la lumina soarelui si la alergia la electrocasnice.

O lista cu 10 cele mai ciudate alergii:

Alergia la apa

Urticaria acvagenerica este o afectiune rara care afecteaza doar una din 23 de milioane de persoane. Un scurt contact cu apa este atat de periculos incat chiar si transpiratia si lacrimile lor te pot face sa izbucneasti in eruptii dureroase si mancarime care dureaza cateva ore pana sa dispara. Apa potabila poate provoca inflamarea gatului persoanei alergice. Persoanele care au urticarie acvagenica pot face fata doar un minut sub apa de la dus si pot bea doar apa carbogazoasa sau distilata.

Alergia la sperma

Un caz specific femeilor, hipersensibilitatea plasmatica seminala umana provoaca eruptii cutanate, mancarimi si senzatie de arsura la cateva minute dupa contactul cu sperma masculina. In cazuri extrem de rare, poate aparea moartea. Din fericire, pentru persoanele alergice, tulburarea poate fi corectata prin desensibilizare. De asemenea, pot fi administrate medicamente impotriva alergiei.

Alergia la propriul copil

Pemfigoidul gestational este o afectiune rara care incepe in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina si se extinde la cateva luni dupa nastere. Mama sufera de vezicule chinuitoare pe burta, care se pot extinde si in alte zone ale trunchiului superior. Copiii lor se pot naste, de asemenea, cu o eruptie similara. Blisterele dispar de obicei la cateva luni dupa, dar pot lasa cicatrici inestetice.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.