Cele mai periculoase alimente pentru pancreas

1
De Cristina Tudor
30 dec. 2020

Pancreasul nostru poate suferi in aceasta perioada.

Sarbatorile vin cu obiceiuri multe si frumoase, obiceiuri care se regasesc din plin si in belsugul gastronomic al meselor de sarbatoare, pe care nu trebuie sa le transformam insa intr-o amenintare la sanatatea noastra. De aceea, fara sa renuntam la traditii, putem adapta aceste retete, sa le facem mai dietetice si mai prietenoase.

“Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt: salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, carnatii din carne de porc sau ouale umplute. Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneza mai usoara, o carne mai slaba), metode de preparare mai potrivite (gatitul la cuptor sau gratar, in loc de prajit) si sa le consumam cat mai simplu, cu salata din belsug si fara paine, cartofi sau orez. Sa nu uitam de traditionalul cozonac, pe care este indicat sa il consumam la masa de dimineata, impreuna cu o cana de lapte/ ceai/ cafea, fara alte alimente.” explica dr. Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.

Simptome pancreatita acuta

Simptomele pancreatitei acute sunt posibile la orice varsta, cu dureri constante sau intrerupte, care alterneaza cu perioade de acalmie, cu crize dupa mesele bogate in grasimi animale sau dupa un consum exagerat de alcool sau bauturi cu cofeina. Aceste crize brutale sunt insotite de greturi, varsaturi, balonari cu flatulenta, diaree in alternanta cu constipatie, respiratie urat mirositoare si anorexie (fata de grasimi). Bolnavul are paloare, ameteli, transpiratii reci, polinevrism, depresie psihica, anxietate, tulburari psihice, stari de agitatie si slabire accentuata.In lipsa unui tratament adecvat, speranta de viata a pacientilor este mai scazuta cu circa 10 ani, comparativ cu media celor sanatosi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.