Cum anulezi efectele statului la birou timp de ore intregi: Cata miscare este, de fapt, suficienta?

1
De Irina Constantin
31 mai 2021

Multe dintre noi considera (sau macar spera) ca acele 30 de minute de sport de dupa terminarea programului sunt suficiente pentru a contrabalansa statul pe scaun.

In realitate, oare cata miscare este suficienta pentru a anula efectele statului la birou? Cum ne afecteaza orele in sir petrecute pe scaun, in fata ecranelor? Sunt intrebari pe care ni le punem din ce in ce mai des, mai ales atunci cand lucram de acasa si uitam sa ne mai ridicam.

Care sunt efectele statului la birou mai mult de 7 ore pe zi?

In vremurile in care lucrai de la sediul companiei, parcurgeai un drum zilnic dus-intors. De asemenea, ieseai in pauze mai des, alaturi de colegi. In prezent, iti petreci toata ziua pe scaunul de acasa.

Prin urmare, poti dezvolta disconfort in zona lombara sau cervicala, precum si dureri de genunchi. Aceste lucruri se intampla mai ales daca nu ai o postura corecta pe scaun. Totodata, cand te ridici, poti avea senzatia de amorteala sau de „intepenire”, un sentiment deloc placut cand de-abia astepti sa te poti relaxa.

Sunt suficiente 30 de minute de miscare pentru a anula efectele statului la birou?

La un moment dat, studiile spuneau ca persoanele care fac 30 de minute de miscare pe zi isi scad cu 80% sansele de a muri devreme. Daca si tu faci jumatate de ora de stretching, yoga sau antrenament, poti fi sigura ca activitatea ta este benefica si conteaza.

Totusi, studii recente arata ca acele 30 de minute nu sunt suficiente pentru cineva care sta la birou mai mult de 7 ore pe zi.

Formula care te ajuta sa calculezi cat de multa miscare ar fi bine sa faci

Daca stii ca lucrezi foarte mult zi de zi, este foarte posibil sa vrei sa scazi cat mai mult efectele statului la birou. Un studiu nou spune ca, pentru fiecare ora petrecuta pe scaun, este indicat sa faci 3 minute de sport intens, respectiv 12 minute de efort moderat. Cu alte cuvinte, daca stai 10 ore pe scaun (sau pe canapea), trebuie sa faci 30 de minute de HIIT sau jumatate de ora de antrenament intens, respectiv doua ore de jogging, mers pe jos sau alta activitate mai putin intensa.

Click aici pentru a descoperi Body Blitz, programul de sport creat de Andreea Raicu impreuna cu Florin Cujba

Ce poti face atunci cand nu ai timp?

Vei spune ca nu iti poti rezerva doua ore pentru miscare, in fiecare zi. Te intelegem. In acest caz, ai doua variante optime. Fie cresti intensitatea efortului fizic si scazi durata, fie incerci sa fii cat mai activa in timpul programului.

De exemplu, poti sta in picioare atunci cand vorbesti la telefon, in loc sa ramai pe scaun. Poti participa la un call plimbandu-te in jurul blocului. Odata pe ora, chiar poti sa te ridici si sa faci cateva genuflexiuni sau flotari. Solutiile exista! Trebuie doar sa gasesti varianta potrivita pentru tine.

Foto: Unsplash.com