Cum cresti imunitatea copilului tau in aceasta perioada

1
De Cristina Tudor
18 mart. 2020

Copiii sunt mult mai receptivi la infectiile virale, iar unele studii ne arata ca peste 75% dintre copii sufera de infectii respiratorii recidivante.

Exista peste 200 de virusuri ce pot afecta in mod frecvent sanatatea copiilor si mai ales a acelora care au un sistem imunitar mai slabit.

In primii ani de viata, sistemul lor imunitar invata, fiind lipsit de experienta! Incet, incet, ei isi imbunatatesc imunitatea printr-o lupta neintrerupta cu microbii, virusurile si alte organisme care incearca sa ne invadeze organismul. Dar aceasta lupta costa sistemul imunitar, iar organismul va avea sa deconteze toata viata aceste preturi biologice. De aceea – ca medici responsabili si parinti atenti ce suntem – trebuie sa avem grija ca aceste „preturi biologice” sa fie cat mai mici.

Cum cresti imunitatea copiilor

Dar exista unele obiceiuri care pot oferi sistemului imunitar al copilului resurse de modulare nebanuite. Cercet. Dr. Horatiu Albu, master in biologie moleculara, ne spune care pot fi cele 7 metode usor de implementat si care sunt importante pentru a asigura modularea eficienta a imunitatii copiilor.

1. Ofera-le frecvent fructe si legume sau sucuri presate la rece din ele. Fitonutrientii continuti de acestea pot participa la imbunatatirea imunitatii. Mai nou, dietetica moderna foloseste chiar sucuri de fructe sau legume fortifiate cu anumite minerale si vitamine.

Studiile arata ca o dieta bogata in fitonutrienti adusa in stilul de viata poate proteja copilul si impotriva unor boli cronice si degenerative ce pot surveni in viitorul sau de adult, precum cancerul, bolile de inima si nu numai. Incercati sa ajutati copilul sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi. Sucurile pot fi de mare ajutor in acest deziderat!

2. Ai grija de timpul lor de somn deoarece privarea de odihna ii poate face mai susceptibili la boli prin reducerea celulelor naturale de aparare, arme ale sistemului imunitar, care se implica in debarasarea organismului de microorganisme si celulele canceroase. Un nou-nascut ar putea avea nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, copii mici necesita 12 pana la 13 ore, iar copiii prescolari au nevoie de aproximativ 10 ore. In cazul in care copilul nu poate sau refuza sa doarma in timpul zilei, incercati sa-l duceti la culcare mai devreme seara.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.