Cum deosebesti mierea de albine naturala de cea contrafacuta? 11 diferente usor de sesizat

1
De Cristina Tudor
13 iun. 2020

Mierea de albine naturala poate fi „indoita” cu zahar, sirop, melasa, iar pentru consistenta se adauga faina si amidon. Iata ponturile care va ajuta sa nu va pacaliti.

Cum deosebesti mierea de albine naturala de cea contrafacuta?

1. Ambalajul si etichetarea. O miere de albine de calitate este ambalata igienic, are capacul curat, la fel ca si suprafata borcanului.

Nu cumparati miere daca vedeti ca nu este perfect curata, prezentand impuritati ce nu au ce cauta intr-un produs de calitate. O mare atentie trebuie data si etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) si care trebui sa contina informatii despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsa, perioada de valabilitate si conditiile in care trebuie pastrata.

2. Culoarea. In functie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifica.

Astfel, daca este vorba despre mierea de salcam, aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de culaorea incolora. Daca este prea galbena, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcam ina cea perioada) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs ”imbunatatit” artificial. La polul celalalt, mierea de mana, cea mai scumpa din categoria acestor produse apicole, trebuie sa fie cat mai inchis, o culoare mai slaba indicand, din nou, ca ar fi vorba despre un amestec.

3. Densitatea. Desi, in mod normal, densitatea mierii se masura cu un refractometru,pentru cei care se afla la un targ apicol, exista cai mai putin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate.

Se poate rasturna borcanul cu capacul bine inchis, observand modul in care bula de aer din interior se ridica. Daca miscarea este lenta, atunci avem o densitate buna. Totusi, aceasta tehnica este ”combatuta” de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute pana la refuz, nelasand loc formarii acelei bule de aer!

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.