Cum faci fata caniculei: cele mai bune sfaturi de la specialisti

1
De Teodora Tirca
9 iul. 2021

Caldura excesiva poate fi un factor periculos pentru sanatate, motiv pentru care am cautat cateva sfaturi de la specialisti pentru a rezista caniculei.

Vara e cald, asa e. Si cu totii asteptam vara ca sa mergem in vacanta. Dar pe cat de placuta poate fi caldura pe malul marii sau la piscina, pe atat de chinuitoare poate fi in spatiile interioare de acasa sau de la locul de munca.

Caldura excesiva poate fi daunatoare sanatatii oricarui individ, iar supraincalzirea corpului poate duce la stare de ameteala, slabiciune, dezorientare si epuizare. In cazuri severe poate avea ca rezultat atacul cerebral.

Iata asadar zece sfaturi de la specialisti pentru a rezista caniculei:

Planuieste-ti activitatile in exterior inainte de ora 11 dimineata si dupa ora 4 dupa amiaza, pentru a evita soarele puternic de peste zi.

Bea o multime de lichide non-alcoolice. Apa e cea mai buna alegere.

Evita munca fizica sau exercitiile sportive in exterior, mai ales intre orele amiezii.

Daca trebuie sa muncesti sau sa faci sport afara, bea intre doua si patru pahare de apa in fiecare ora, chiar si atunci cand nu-ti este sete.

Pauzele de odihna sunt importante si acestea trebuie luate la umbra.

Foloseste crema de protectie solara pentru a evita arsurile solare, insa aminteste-ti ca aceasta nu te protejeaza de canicula.

Stai la umbra, sau creeaza-ti propria umbra cu ajutorul hainelor lejere, subtiri, deschise la culoare, al unei palarii cu boruri largi sau al unei umbrele de soare.

Daca ai nevoie sa te racoresti, intra pentru o perioada in interiorul unei cladiri, mergi acasa sa-ti faci un dus racoros sau, de ce nu, da o fuga la piscina. La temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, ventilatoarele singure nu au nici o sansa in fata caniculei.

Niciodata nu-ti lasa copiii sau animalele de companie singure in masina parcata. In cateva minute, temperatura interioara a unui autoturism poate ajunge pana la 52 de grade Celsius, chiar daca afara sunt, sa spunem, numai 34 de grade Celsius.

Verifica-i cu regularitate pe cei apropiati tie, in special batranii, copiii si bebelusii, dar fii cu bagare de seama si in cazul celor care sufera de boli cronice sau boli psihice. Asigura-te ca si tu si ei stau la racoare si beau multe lichide. Verifica-i pe cei care nu pot iesi din casa, prieteni, vecini, rude, dar si pe cei a caror judecata nu este limpede.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.