Cele mai periculoase alimente pe timp de canicula

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
1 iul. 2020

Desi pare o teorie SF, pe canicula, un ceai fierbinte racoreste mai bine decat un pahar cu suc in care ati pus cateva cuburi de gheata.

Cu cat transpirati mai abundent, cu atat veti resimti mai putin efectele caniculei.

Alimentele foarte reci consumate in perioadele caniculare pot avea efect daunator, intrucat determina contractia vaselor de sange. Nu doar ca va veti incalzi si mai mult, ci chiar puteti suferi un infarct sau un atac cerebral.

Alimente periculoase pe canicula

Profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge, desfiinteaza mitul bauturilor reci pe canicula. Explicatia specialistului este simpla: consumand bauturi calde sau fierbinti, nu faceti decat sa cresteti temperatura corpului. Nervii care se regasesc in cavitatea bucala si sistemul digestiv vor stimula creierul sa produca mai multa transpiratie, care prin evaporare, va produce racorirea corpului. “Apa se evapora foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se raceste”, spune McNaughon, citat de Deutsche Welle.

Desi oamenii se simt si mai infierbantati in momentul in care consuma bauturi sau alimente calde, “in momentul in care incep sa transpire, vor incepe sa se simta racoriti”, adauga si dr. Cristopher Gordon, expert in “termoreglare umana” la Universitatea din Sydeny. Transpiratia este un proces vital pentru organism. In cazul in care acesta nu ar avea loc, in medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creste periculos de mult, provocand atac cerebral si deces.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.