10 cele mai periculoase sortimente de peste

1
De Ingrid David
8 feb. 2019

Exista anumite soiuri de peste care insa ar trebui evitate din cauza poluarii care afecteaza si apele in care traiesc acestia, fapt ce duce la o crestere a nivelului de mercur.

Specialistii spun ca nu exista soi de peste care sa nu contina mercur. Totul depinde insa de cantitate. In cazul unor sortimente este acceptabila. In cazul altora, insa, nu. De aceea este bine sa consumi cat mai putin din urmatoarele tipuri de peste:

1. Rechinul.

Este in topul lantului trofic al oceanelor. Asta inseamna ca ei mananca alti pesti, care contin la randul lor diverse substante periculoase.

Prin urmare, in carnea de rechin se acumuleaza nu doar substantele periculoase pe care el le inghite din ocean, ci si pe cele din alti pesti.  Printre acestea mercurul, care este un element care nu se descompune, ci este absorbit in carnea vietatilor subacvatice. Deci, in carnea de rechin se regaseste cea mai mare cantitate de mercur.

Alimentele pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

2. Peste sabie.

Si acesta este un peste pradator, care nu ezita sa manance aproape tot ce-i iese in cale. Asa ca si acesta, la fel ca rechinul, este plin de mercur. Nu-l manca. Sfatul devine obligatoriu daca esti insarcinata. Contine foarte multe toxine care patrund in placenta si afecteaza sistemul nervos al fatului.

3. Macroul urias.

Nici in cazul acestui soi de peste lucrurile nu stau prea bine. Cantitatea de mercur din peste este direct proportionala cu marimea acestuia. Exista autoritati care cred ca daca pestele este mai mic de 4 kilograme ar putea fi mai sigur pentru consumul uman. Situatia este oarecum similara si in cazul macroului spaniol. Intrucat traieste in ape mai apropiate de tarm, macroul spaniol acumuleaza substante periculoase ajunse in ocean in urma activitatii oamenilor.

4. Tilefish.

Consumat mai ales pentru ca gustul carnii sale aproape ca nu te duce cu gandul la peste, Tilefish nu e cea mai buna varianta de consum. Evita-l pe cat se poate, sau, daca nu ai alta varianta, mananca-l in portii foarte mici. Din nou, daca esti insarcinata nu-l manca sub nicio forma! Copiii mici sau femeile care alapteaza trebuie sa-l evite.

5. Tonul in cantitati excesive.

Recomandat ani de zile, tonul are si el ceva probleme. Nu este interzis in totalitate, dar nici recomandat suta la suta. Astfel, copiii intre 6 si 12 ani pot manca ton, dar nu intr-o cantitate mai mare de 250 de grame pe luna. Femeile nu trebuie sa manance mai mult de jumatate de kilogram, iar barbatii putin peste 650 de grame.

6 ingrediente pe care nu le pun niciodata in salate atunci cand vreau sa slabesc

6. Pestele pion rosu.

Acest peste poate trai pana la 150 de ani (!), timp mai mult decat suficient pentru a acumula mercur, dar si alte toxine in carnea lui. Acest peste contaminat, cu durata lunga de viata, nu este cu siguranta o alegere buna. Plus ca are cantati mici de acizi grasi omega-3, asa ca nu e chiar o afacere daca il mananci. Incearca altceva.

7. Lufarul.

Acest peste este intr-adevar o sursa importanta de acizi grasi omega-3 si de proteine. Ai grija, insa! Pe cat de bogat este in substante bune, pe atat de plin este si de toxine. Acest lucru este cauzat de faptul ca el acumuleaza din apele in care traieste pesticide, toxine si nelipsitul mercur. Asa ca este foarte periculos consumului.

8. Bibanul de Pacific.

Este si el pe lista celor mai contaminati pesti. Chiar si asa, se serveste foarte des in restaurante, asa ca fii foarte atenta. Mai ales ca apele care sunt mediul sau, cele ale Pacificului, au cel mai inalt nivel de poluare la nivel mondial.

9. Codul de Pacific.

Atentie la acest soi de peste. Este periculos codul provenit din Pacific. Nici codul negru nu trebuie sa fie o alegere pentru tine. Mananca linistita cod daca pe ambalaj se precizeaza ca pestele a fost recoltat din Atlantic. Nivelul de poluare al acestuia din urma este inferior celui din Pacific. Din pacate, insa, codul de Atlantic este, se pare, pe cale de disparitie.

10. Pestele Grouper.

Din cauza dimensiunilor sale uluitoare (poate cantari pana la 300 de kilograme, acest peste este un fel de depozit de toxine. Pentru ca in uriasul sau corp se pot acumula cantitati uriase de toxine. Pacat, pentru ca acest peste are un gust foarte bun, de aceea multe restaurante il au in meniu. Totusi, iti recomand sa-l eviti.

Ai arsuri la stomac? Iata ce alimente trebuie sa eviti!

Variante sanatoase

Pentru ca pestele este intr-adevar o varianta sanatoasa in alimentatie, prepara soiuri care sunt mai putin contaminate. Printre acestea se numara sardinele, somonul, tilapia, ansoa, somnul, bibanul si egrefinul. Tine minte, insa! Toate soiurile de peste sunt contaminate cu mercur – doar cantitatea difera.

Foto: Shutterstock.com