Cum recunosti si previi o toxiinfectie alimentara

1
De Monica Radulescu
21 sept. 2018

Problemele digestive iti pot da tot programul peste cap, iar toxiinfectia alimentara este cea mai suparatoare dintre ele. Afla cum o previi.

Din pacate, o iesire in oras, la restaurant, s-a incheiat pentru multi dintre noi cu o vizita la medic. Toxiinfectia alimentara este o problema digestiva serioasa, care apare la cel putin doua persoane care au consumat acelasi aliment, spun specialistii. Pentru ca inca nu s-a incheiat sezonul cald (poate doar calendaristic), l-am rugat pe Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase la Institutul Matei Bals, sa-mi explice mai multe despre aceasta problema care ne strica cheful de viata.

Ce este toxiinfectia alimentara?

“Toxiinfectia alimentara este cauzata de consumul de alimente si bauturi contaminate cu bacterii, virusuri si paraziti. Daca temperaturile sunt ridicate si produsele nu sunt depozitate in conditii optime, riscul de a te imbolnavi este mare”, spune medicul.

Alimentele care pot provoca toxiinfectie alimentara sunt:
  • Lactatele
  • Produsele din carne
  • Ouale
  • Alimentele tinute la temperaturi prea ridicate
Asa recunosti toxiinfectia alimentara

Primele semne ale bolii apar, in general, intre 2 si 48 de ore dupa consumul alimentelor contaminate. “Apar simptomele oricarei afectiuni digestive: greata cu varsaturi si scaune diareice, crampe abdominale puternice, dureri de cap, dar si modificarea starii generale. Infectia alimentara poate sa aiba forme usoare, care trec de la sine, dar si forme mai severe”, adauga specialistul. De aceea, cel mai bine este sa te adresezi unui medic atunci cand ai aceste simptome. Doar el poate pune un diagnostic si prescrie un tratament corespunzator. Daca este nevoie, dar iti va si cateva sfaturi alimentare.

Cum te vindeci?

Hidratarea este foarte importanta daca vrei sa te pui repede pe picioare. In plus, consuma fructe, in special banane, care ajuta la refacerea florei intestinale. Orezul fiert, supele de pui, branza slaba si painea prajita sunt alimente pe care ar fi bine sa le consumi in aceasta perioada. Evita, in schimb, alimentele picante, care iti pot agresa stomacul, dar si pe cele bogate in grasimi.

Sfaturi de prevenire

Toxiinfectia alimentara poate fi prevenita daca respecti cateva reguli:

  • Gateste bine preparatele pe baza de carne si oua.
  • Nu lasa niciodata carnea si ouale la temperatura camerei.
  • Nu lasa mancarea gatita la temperatura camerei prea mult timp.
  • Citeste cu atentie etichetele produselor si verifica intotdeauna termenele de valabilitate.
  • Decongeleaza carnea in frigider, nu sub jet de apa calda.
  • Spala-te intodeauna pe maini cu apa si sapun inainte de a gati.

Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos. Nu uita ca sanatatea e mai buna decat toate!

Foto: Shutterstock.com