Ce alimente provoaca cel mai des toxiinfectii alimentare si care sunt simptomele?

1
De Cristina Tudor
28 aug. 2020

Toxiinfectiile alimentare sunt boli infectioase acute, cauzate de ingestia alimentelor care contin germeni patogeni sau toxine ale acestora.

Caldura din timpul verii reprezinta o conditie ideala pentru dezvoltarea rapida a germenilor in produsele alimentare, mai ales atunci cand acestea sunt depozitate si manipulate necorespunzator

Contaminarea alimentelor se poate produce in orice etapa, fie atunci cand sunt procesate, fie cand sunt transportate de la producator catre frigiderul nostru. Germenii care dau cel mai des toxiinfectiile alimentare sunt reprezentati de enterobacteriile care apartin genului Salmonella (60-70% din cazuri), dar si de alte bacterii care apartin genurilor Shigella, Yersinia, Campylobacter. Se poate intampla ca alimentele sa fie contaminate si cu toxina bacteriei Staphylococcus aureus (20-30% din cazuri), toxina care actioneaza asupra intestinului si care poate ajunge in alimente de la nivelul unei leziuni (panaritiu) de pe mana bucatarului.

Alimentele frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor alimentare sunt ouale si preparatele din oua (maioneza, creme, prajituri), laptele si preparatele din lapte, carnea si preparatele din carne. Aceste alimente sunt bogate in substante nutritive, in special proteine, compusi necesari multiplicarii bacteriilor patogene. Semnele unei toxiinfectii alimentare sunt destul de acute si debuteaza cam la 10 ore dupa ingestia alimentului, cu diaree, varsaturi, greata, durere abdominala sub forma de crampe.

Debutul bolii depinde de fiecare germene in parte, iar severitatea si manifestarile clinice depind atat de natura microorganismului, de virulenta acestuia, cat si de constitutia immunologica si varsta persoanei infectate. Cei mai afectati sunt copiii, batranii si persoanele imunocompromise, la care formele usoare ale infectiei pot fi chiar fatale. Avand in vedere severitatatea acestor toxiinfectii, se impun unele masuri de precautie atunci cand cumparam produse alimentare

Toxiinfectiile alimentare: tratament

Trebuie sa evitam cumpararea produselor de la vanzatorii ambulanti din piete sau de pe marginea drumului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.