Cum sa te racoresti rapid pe canicula. Medicii nu recomanda bauturile reci

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
7 iul. 2020

Desi pare o teorie surpinzatoare, pe canicula, un ceai fierbinte racoreste mai bine decat un pahar cu suc in care ati pus cateva cuburi de gheata.

Cu cat transpirati mai abundent, cu atat veti resimti mai putin efectele caniculei.

Profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge, desfiinteaza mitul bauturilor reci pe canicula. Explicatia specialistului este simpla: consumand bauturi calde sau fierbinti, nu faceti decat sa cresteti temperatura corpului. Nervii care se regasesc in cavitatea bucala si sistemul digestiv vor stimula creierul sa produca mai multa transpiratie, care prin evaporare, va produce racorirea corpului. “Apa se evapora foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se raceste”, spune McNaughon, citat de Deutsche Welle.

Desi oamenii se simt si mai infierbantati in momentul in care consuma bauturi sau alimente calde, “in momentul in care incep sa transpire, vor incepe sa se simta racoriti”, adauga si dr. Cristopher Gordon, expert in “termoreglare umana” la Universitatea din Sydeny. Transpiratia este un proces vital pentru organism. In cazul in care acesta nu ar avea loc, in medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creste periculos de mult, provocand atac cerebral si deces.

Cum sa va racoriti rapid, pe canicula. Secretul iute al asiaticilor

Acesta este motivul pentru care medicii recomanda ca, in loc sa alegeti un frappe cu gheata sau sucuri racoritoare, mai bine consumati un ceai cald sau mancare calda si foarte condimentata, care are acelasi efect de crestere a temperaturii interne. In plus, alimente iuti, precum ardeii chilli, contin o substanta numita capsaicina, care actioneaza asupra receptorilor nervosi din cavitatea bucala si din tractul digestiv si intensifica activitatea glandelor sudoripare.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.