Cum se face recuperarea respiratorie si musculara post Covid. Medic: ”Se poate creste capacitatea pulmonara”

1
De Cristina Tudor
18 mart. 2021

Pacientii vindecati de Covid-19 au nevoie de atentie suplimentara mult timp dupa remisia bolii. Sechelele lasate de nemilosul virus sunt, de multe ori, mai periculoase decat boala in sine.

Afectarea plamanilor pot pune in pericol viata pacientului, iar complicatiile risca sa apara mult timp dupa ce se crede ca pericolul a trecut.

„Sechele infectiei cu noul coronavirus se exprima la nivelul organelor care sunt „traversate” de el. Plamanii si caile respiratorii joase, locul in care virusul se multiplica, de exemplu, sunt organele cele mai afectate. In plan secund, intervine afectarea tuturor organelor, in special a celor mai dependente de oxigenul din sangele arterial – creier, muschi si organele interne, din cauza scaderii saturatiei de oxigen”, explica Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie si Medicina Sportiva.

Cele mai frecvente sechele resimtite post Covid

Dureri musculare, amorteli sau furnicaturi la nivelul membrelor, oboseala musculara si astenie. Acestea sunt o parte dintre situatiile prezentante ca fiind sechele resimtite dupa Covid-19. Sigur, lor li se „alatura” dureri de cap (cefalee), ameteli (vertij), depresie sau anxietate. Mai mult decat atat, exista pacienti care au trecut prin forme mai grave ale bolii si care au dezvoltat dificultati de adaptare la efort fizic mic si mediu, dificultati functionale diverse care implica oboseala instalata rapid sau scaderea capacitatii respiratorii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.