Cum slabesti dupa sarbatori – 3 metode inteligente

1
De Roxana Dobrita
7 ian. 2020

De la maratoanele de cumparaturi din fiecare weekend pana la suita de petreceri la care trebuie sa participi, viata ta pe perioada sarbatorilor de iarna  si adesea si dieta – o iau un pic razna, iar stomacul este cel care plateste pretul.

Nu esti singura care pateste asta, insa. Aceasta perioada a anului vine la pachet si cu foarte mult stres – stresul de a alege ce mananci, de a nu manca prea mult, dar si stresul fizic prin care trece corpul datorita frigului si germenilor din aer, care-i slabesc imunitatea si rezistenta.

Nu-i de mirare ca esti un pic data peste cap si chestia asta sfarseste cu cateva kilograme in plus. Dar, din fericire, poti scapa rapid de ele daca respecti cateva reguli simple pentru a-ti restarta digestia si a te bucura de un inceput de an linistit, fara anxietatea kilogramelor nedorite.

Si ca tot vorbim de kilograme nedorite, nu uita sa ai prin casa cateva pungi de mix de salata Agriro Fresh. Te vor salva din multe situatii si vei avea nevoie de ele pentru a pune in aplicare instructiunile de mai jos. Ne place Agriro Fresh si recomandam intotdeauna cu drag salatele lor pentru ca sunt ingenios asortate si gustul este intotdeauna unul de exceptie 😉

Ai grija la zaharurile adaugate si la carbohidratii rafinati – dar nu-i interzice cu totul!

Daca ai pofta de ceva dulce, mananca ceva dulce – dar fii cu bagare de seama la cantitatea de zahar adaugat si carbohidrati rafinati. Alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati “rai” pot cauza inflamatii ale mucoasei tractului intestinal, ce pot duce la balonare, letargie si crampe abdominale.

Dar pentru ca dupa perioada sarbatorilor ramai cu foarte multe dulciuri si prajituri in casa si nu te poti tine departe de ele, iti recomandam sa te asiguri ca dupa fiecare portie de dulce consumi si o salata sanatoasa, pentru a echilibra situatia din punct de vedere digestiv si nutritional.

Sau iti poti pregati o salata dulce, ca sa impusti doi iepuri dintr-un foc. Reteta noastra preferata?

Salata de spanac cu capsune si mandarine

Ai nevoie de o salata de baby spanac de la Agriro Fresh, un pumn de capsune, o mandarina curatata in felii, cativa fulgi de migdale, o lingurita de seminte de in si o vinegreta clasica, la care sa adaugi un pic de miere, pentru un plus de dulceata.

Mareste aportul de prebiotice si probiotice

Prebioticele hranesc bacteriile bune din stomac, in vreme ce probioticele maresc diversitatea si sprijina sanatatea sistemului imunitar inhiband dezvoltarea bacteriilor nocive. Cu alte cuvinte, cele doua lucreaza impreuna pentru a sprijini sanatatea ta digestiva. In plus, adaugand alimente bogate in prebiotice si probiotice in felurile de mancare pe care le consumi nu doar ca-ti faci stomacul fericit, dar aduci si un plus de gust si aroma.

Adauga kimchi sau varza murata in salate sau bea un pahar de kombucha la fiecare masa. Pentru un boost de prebiotice, asigura-te ca salata ta contine ceapa, usturoi, sparanghel si leguminoase. De asemenea, nu uita de banane – si ele contin o cantitatea generoasa de prebiotice!

Salata Nicoise cu probiotice

Ingrediente:

  • 1 salata Marquis (cu rucola, latughino rosu, baby spanac) de la Agriro Fresh
  • un pumn de rosii cherry
  • 1/2 cana masline
  • 1 cutie de ton
  • 2 oua fierte
  • 1 cana fasole verde fermentata
  • usturoi fermentat
  • 2 linguri otet din cidru de mere
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • ceapa verde maruntita
  • sare si piper

Amesteca toate ingredientele, adauga dressing-ul din otet si ulei si… savureaza! Stomacul tau va fi extrem de fericiti dupa.

Dormi mai mult

Daca nu stiai, somnul e cel mai tare. El influenteaza si cum mananci si ce mananci in fiecare zi. Cand esti obosita, corpul tau nu face diferenta intre foamea cauzata de oboseala sau deshidratare si cea adevarata, asa ca sfarsesti prin a manca in exces. In plus, daca vrei sa te tii departe de raceli, ghici ce te ajuta cel mai mult? Da, foarte mult somn.

Nu in ultimul rand, exista o corelatie directa si intre somn si sanatatea stomacului. Atunci cand nu dormi suficient, mediul de bacterii bune din stomac e afectat. Tot somnul scade nivelul de cortizol din corp, ajutand stomacul sa se repare si sa functioneze la cote maxime.

Foto: Marius Dragne