Cum te asiguri ca suplimentele tale cu vitamina C se absorb eficient

1
De Maria Constantin
17 feb. 2022

Suplimentele sunt complicate. Trebuie sa stii care sunt potrivite pentru tine, ce marca sa cumperi si sa intelegi cum functioneaza acestea, ca sa fii sigura ca organismul tau va absorbi nutrientii necesari.

In cazul vitaminei C, lucrurile sunt si mai nuantate. De vreme ce aproape jumatate dintre adulti sufera de deficit, conform studiilor, este clar ca trebuie sa cunosti ce poti face pentru ca organismul tau sa beneficieze de acest nutrient care sprijina sistemul imunitar.

Cum foloseste corpul vitamina C

Desi este sinonima cu sustinerea sistemului imunitar, vitamina C face mult mai mult, scrie Mind Body Green. „Vitamina C este o vitamina solubila in apa care serveste si ca antioxidant. Sustine mai multe functii importante ale organismului – inclusiv functionarea optima a sistemului imunitar, vindecarea tesuturilor, formarea colagenului, mentinerea sanatatii oaselor si a cartilagiilor si absorbtia optima a fierului”, explica Alexander Michels, coordonator de cercetare clinica la Institutul Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon.

„Gratie capacitatii sale antioxidante, ajuta si la combaterea stresului oxidativ al organismului”, adauga specialistul.

Cum este absorbita vitamina C

„Vitamina C este absorbita in intestinul subtire, unde un grup de diferite proteine o preiau”, explica Michels. Foarte simplu. Si atunci care-i problema cu absorbtia acestei vitamine?

In alimente si in multe suplimente, vitamina C se gaseste sub forma de acid ascorbic. Problema cu absorbtia acestuia este ca la un consum in doze mari este usor sa se ajunga la saturatie. Asadar, daca iei vitamina C in doze mari, nu vei avea niciun beneficiu – excesul va fi eliminat.

De ce medicii recomanda acest tip de vitamina C pentru intarirea imunitatii

Exista, insa, o distinctie importanta: cand intestinul primeste un nivel redus de acid ascorbic (mai putin de 400 de miligrame), un sistem activ de transport absoarbe vitamina C, ducand-o prin intestine spre sistemul circulator acolo unde e nevoie de ea in organism.

Cand acest sistem de transport este coplesit, se produce o difuzie activa pentru a absorbi restul de vitamina C, dar acest proces este insuficient. In plus, vitamina C este solubila in apa, astfel ca nu poate fi stocata in corp pentru a fi folosita mai tarziu.

Corpul tau poate folosi cam 300-400 de miligrame de acid ascorbic pur. „Este mai mult decat suficient pentru a absorbi vitamina C din alimente, dar cu suplimentele e o alta poveste. Din cauza fenomenului de saturatie, restul vitaminei C din suplimentele de acid ascorbic, de exemplu, va fi eliminat la toaleta”, explica expertul.

Cum optimizezi absorbtia vitaminei C

Cand iei un supliment, vrei sa stii sigur ca organismul il va folosi. Daca iei acid ascorbic pur (300-400 miligrame per doza), Michels recomanda sa maresti absorbtia impartind doza de vitamina C de-a lungul zilei: „Ia-o in doua sau trei doze. In felul acesta, sistemul poate absorbi activ toata vitamina C.”

Daca vrei o doza mai mare pentru a-ti stimula sistemul imunitar, tine cont ca studiile stiintifice recomanda 500 – 1.000 de miligrame, iar atunci cheia reusitei absorbtiei este alegerea suplimentului potrivit, adica a unei formule lipozomale, cu absorbtie rapida. Potrivit studiilor, la doze de 1.000 de miligrame pe zi, vitamina C incepe sa aiba efect imunostimulator.

Foto: depositphotos.com