De ce apare insomnia – 7 cauze surprinzatoare

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
11 iun. 2018

Nu este vorba doar despre neputinta de a adormi, insomnia implica si incapacitatea de a dormi neintrerupt, dar si de a te trezi mai devreme decat ti-ai propus. Te intrebi cand si de ce apare insomnia?

Publicatia huffingtonpost.com a scris ca insomnia este un simptom provocat de mai multi factori, situatii si afectiuni, care, deseori, sunt greu de identificat. Cu toate acestea, specialistii in somnologie se bazeaza pe cateva indicii clare care arata de ce apare insomnia.

Alimentatia nesanatoasa, stilul de viata haotic, boli, medicamente, durere fizica si, cand vorbim despre cauzele insomniei ne putem referi chiar  la o saltea proasta. Toate ne pot tulbura somnul. In majoritatea cazurilor, insa, la originea insomniei se afla starile de anxietate si depresia. Vestea buna este ca descoperirea factorilor care au declansat insomnia inseamna rezolvarea problemei pe jumatate.

Starile nervoase inainte de culcare

Daca te pregatesti sa dormi, dar esti intr-o stare de surescitare, ai toate sansele sa adormi greu. Evita sa fii nervoasa, contrariata si sa te culci imediat ce ai inchis televizorul sau ecranului computerului ori a telefonului!

Consumul unor alimente si bauturi stimulente

Acelasi efect neplacut de efort sustinut pentru a adormi este dat si de ingerarea unor alimente sau bauturi excitante, cum sunt cafeaua, ceaiul, sucul de fructe. Si fumatul excesiv produce acest efect advers, dar si administrarea unor medicamente care contin cortizon. De asemenea, alcoolul altereaza calitatea somnului, determinand un somn superficial si instabil.

De ce apare insomnia: zgomote si lumini, posibili vinovati

Sunt cazuri cand este de ajuns un sunet de mica intensitate ca sa fie tulburat somnul. Un zgomot in surdina sau prea multa lumina, culorile prea vii in camera sau, dimpotriva, intunericul-bezna pot declansa episoadele de insomnie.

Schimbarea rutinei obisnuite inainte de culcare

Daca iti schimbi ritualul de somn, de exemplu, cand pleci in calatorii, riscurile sa te confrunti cu probleme cu somnul sunt mari. Daca nu esti obisnuita, o noapte la hotel poate fi sinonim pentru o noapte alba. Diferenta de fus orar perturba somnul si in timpul unei calatorii, dar si ceva timp dupa efectuarea ei.

Activitate fizica intensa si efort intelectual

Perioadele solicitante din punct de vedere fizic si psihic duc la o hiperstimulare a organismului si a mecanismelor de veghe.

Stresul si problemele la serviciu

Alti factori care determina aparitia tulburarilor de somn sunt situatiile critice de la locul de munca si frustrarile acumulate in timp, care nu si-au gasit rezolvare.

Teama ca nu poti adormi

Chiar si temerile legate de incapacitatea de a adormi impiedica efectiv somnul.

Bine de stiut! In afara de cauzele de mai sus, trebuie amintite si problemele medicale, cum ar fi apneea de somn – se manifesta prin opriri scurte ale respiratiei in timpul somnului -, sindromul picioarelor nelinistite, carceii la nivelul picioarelor.