De ce iti cade parul dupa ce nasti si cum sa combati aceasta problema

1
De Cristina Tudor
30 mai 2021

In timpul sarcinii poti observa ca parul tau devine mai des, dar incepe sa cada masiv dupa nastere. Iata care este motivul pentru care se intampla acest lucru.

In timpul sarcinii, nivelul de estrogen si progesteron creste rapid. Estrogenul este un hormon care are un impact puternic asupra intregului organism, inclusiv asupra pielii si ritmului de crestere a parului. Cele mai multe femei observa o imbunatatire a calitatii pielii si a parului in timpul sarcinii.

Fluxul sanguin creste, de asemenea, in sarcina cu pana la 50%, ceea ce contribuie la o mai buna oxigenare a scalpului si la un transport adecvat de nutrienti.

„Este normal sa pierzi intre 50 si 100 de fire de par pe zi, insa in timpul sarcinii nivelul crescut de estrogen face ca parul sa se mentina mai mult in faza de crestere, prin urmare va cadea mai putin”, declara pentru glamourmagazine.co.uk specialista in nutritie Libby Matthews.

„Dupa nastere, estrogenul scade rapid, iar nivelul cortizolului ramane ridicat ceea ce duce la un dezechilibru. Din aceasta cauza, impreuna cu lipsa somnului si posibil unele deficiente nutritionale, parul poate cadea”, adauga specialista.

Schimbarile hormonale afecteaza si faza de crestere a parului.

„In general, aproximativ 80-90% din numarul total al firelor de par se afla in faza de crestere a ciclului sau de viata, dar schimbarile hormonale din sarcina fac ca mai multe fire sa fie in faza de crestere sau de stagnare. Prin urmare, cele mai multe femei au parul mai des in timpul sarcinii pentru ca faza de cadere este intarziata. Dupa nastere, un numar mai mare de fire de par decat ar fi normal intra in faza de stagnare apoi in faza de cadere. Prin urmare, proaspetele mame se confrunta cu o cadere accentuata a parului cand faza de stagnare a firelor ajunge la final. Este o etapa temporara si nu are legatura cu alaptarea”, mai spune specialista.

Este posibil sa observi ca iti cad mai multe fire de par cand te speli pe cap sau cand te perii. De asemenea, poti observa rarirea semnificativa pe linia parului.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Unsplash.com.