De ce nu-ti e sete niciodata si de cata apa ai nevoie de fapt

1
De Cristina Tudor
14 iun. 2020

De cata apa avem nevoie? Mitul celor opt pahare de apa pe zi a fost desfiintat.

Adevarul e ca necesarul zilnic de apa depinde de fiecare persoana. Factori precum sexul, conditiile de mediu, temperatura, varsta, nivelul de activitate fizica si chiar dieta trebuie sa fie luati in considerare cand vorbim de cantitatea de apa de care avem nevoie.

Asta inseamna, mai exact, ca trebuie doar sa iti asculti corpul si sa bei apa cand ti-e sete. Alta metoda prin care sa verifici daca te hidratezi corect e sa-ti ”studiezi” urina inainte sa tragi apa. Daca nu are culoarea limonadei si e mai inchisa, inseamna ca ar trebui sa bei mai multa apa.

De cata apa avem nevoie

Regula cu bautul apei cand tie-e sete se aplica si atunci cand faci exercitii fizice.

Nutritionistul Mihaela Bilic a demontat, de asemenea, mitul celor doi litri se apa pe care, se presupune, ca trebuie sa-i bem zilnic. ”Desi se spune ca trebuie sa bem zilnic minimum 2 litri de lichide, asta nu inseamna ca trebuie sa ne fortam sa bem apa.

Bineinteles ca e bine sa fii hidratat, sa bei suficienta apa. Dar de aici pana la a te forta zilnic sa inghiti 2 litri de apa ca atare, chiar daca nu simti nevoia, e un lucru gresit inteles. Sunt persoane carora nu le e niciodata sete, care nu transpira, al caror metabolism e “zgarcit” cu pierderea de lichide. Daca o astfel de persoana se obliga sa bea 2 litri de apa zilnic se va simti umflat, infiltrat, iar rinichii trebuie sa faca un efort ca sa elimine un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat”, a explicat dr. Bilic.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.